- Нүүр
- Сайдын тушаал
- Орлуулан хэрэглэх хүнснии бүтээгдэхүүний жагсаалт
Эрүүл мэндийн сайдын 2008 оны 257 дугаар тушаалын
зургадугаар хавсралт
Орлуулан хэрэглэх хүнснии бүтээгдэхүүний жагсаалт
|
|||||||||
Д/д
|
Хүнсний бүтээгдэхүүний нэр
|
Хэмжээ (Ф)
|
Шимт бодис (гр)
|
Өдрийн хоолонд хийх зохицуулалт* (гр) нэмэх / +/, хасах / - /
|
|||||
|
|
|
Уураг
|
Өөх тос
|
Нүүрс ус
|
|
|||
1.1
|
Махыг орлуулах нь: (монгол үхрийн мах)
|
100
|
20.4
|
2.15
|
-
|
|
|||
1.1.1
|
Үхрийн элэг
|
100.0
|
19.4
|
3.24
|
-
|
|
|||
1.1.2
|
Үхрийн зүрх
|
100.0
|
17.7
|
3.52
|
-
|
|
|||
1.1.3
|
Хонины элэг
|
100.0
|
19.1
|
3.84
|
-
|
|
|||
1.1.4
|
Үхрийн борц
|
30.0
|
21.6
|
4.6
|
-
|
|
|||
1.1.5
|
Голын загас
|
100.0
|
18.5
|
0.9
|
-
|
|
|||
1.1.6
|
Өндөг
|
150.0
|
19.0
|
17.2
|
1.6
|
Цөцгийн тос (72%) -18 гр Элсэн чихэр - 2 гр
|
|||
1.1.7
|
Тахианы мах
|
100.0
|
20.6
|
3.1
|
-
|
|
|||
1.1.8
|
Монгол ээзгий
|
25
|
20.0
|
2.3
|
-
|
|
|||
1.1.9
|
20% - ийн тослогтой ээдэм
|
120.0
|
20.4
|
10.8
|
1.6
|
Цөцгийн тос (72%) -10 гр Элсэн чихэр - 2 гр
|
|||
1.1.10
|
Монгол үнээний сүү
|
600.0
|
19.8
|
21.0
|
28.8
|
Цөцгийн тос (72%) -22 гр Элсэн чихэр - 29 гр
|
|||
1.1.11
|
Монгол бяслаг
|
50.0
|
20.7
|
17.3
|
10.6
|
Цецгийн тос (72%) -18 гр Элсэн чихэр -10 гр
|
|||
1.2
|
Өндөгийг орлуулах нь: (48 гр хальсгүй, 1 ширхэг өндөг)
|
48.0
|
5.5
|
5.2
|
0.2
|
|
|||
1.2.1
|
Хуурай өндөг
|
12.5
|
0.7
|
0
|
0
|
Ургамлын тос +5 гр
|
|||
1.2.2
|
Хонины 1-р мах
|
40.0
|
6.52
|
5.12
|
0
|
|
|||
1.2.3
|
Үхрийн 2-р мах
|
30.0
|
6.35
|
2.1
|
0
|
Ургамлын тос +3 гр
|
|||
1.2.4
|
20% - ийн тослогтой ээдэм
|
50.0
|
8.35
|
4.5
|
0.65
|
|
|||
1.2.5
|
Ингэний хоормог
|
100.0
|
3.4
|
5.04
|
2.5
|
Элсэн чихэр - 2 гр
|
|||
1.2.6
|
Монгол үнээний сүү
|
100.0
|
4.85
|
4.6
|
4.75
|
Элсэн чихэр - 5 гр
|
|||
1.2.7
|
Монгол бяслаг
|
15.0
|
6.21
|
5.19
|
3.18
|
Элсэн чихэр - 3 гр
|
|||
2.1
|
Сүүг орлуулах нь: (3.5% -ийн тослогтой үнээний сүү)
|
100.0
|
3.3
|
3.5
|
4.8
|
|
|||
2.1.1
|
Монгол бяслаг
|
10.0
|
4.1
|
3.5
|
2.1
|
Зөгийн бал + 4 гр
|
|||
2.1.2
|
Аарц
|
15.0
|
3.6
|
2.6
|
0.3
|
Зөгийн бал + 2 гр
|
|||
2.1.3
|
Өтгөрүүлсэн сүү
|
,45.0
|
3.2
|
3.8
|
25.2
|
Элсэн чихэр - 20 гр
|
|||
2.1.4
|
3.5% - ийн тослогтой тараг
|
100.0
|
3.3
|
3.5
|
4.0
|
|
|||
2.1.5
|
Хуурай сүү
|
14.0
|
3.6
|
3.5
|
5.3
|
|
|||
2.1.6
|
20%- ийн тослогтой ээдэм
|
20.0
|
3.3
|
1.8
|
1.3
|
Зөгийн бал + 4 гр
|
|||
2.2
|
72%- ийн тослогтой цөцгийн тосыг орлуулах нь:
|
100.0
|
0.6
|
82.5
|
0.9
|
|
|||
2.2.1
|
Шар тос
|
85.0
|
0
|
79.5
|
0
|
|
|||
2.2.2
|
Цагаан тос
|
240.0
|
4.8
|
78.9
|
7.2
|
Элсэн чихэр - 6 гр
|
|||
2.2.3
|
Ургамлын тос
|
80.0
|
0
|
79.9
|
0
|
|
|||
3.1
|
Талхыг орлуулах нь: (Улаан буудайн 1-р гурилын талх)
|
100.0
|
7.6
|
0.9
|
49.7
|
|
|||
3.1.1
|
Улаан буудайн нарийн гоймон
|
100.0
|
7.4
|
0.6
|
84.3
|
Элсэн чихэр - 35 гр
|
|||
3.1.2
|
Төрөл бүрийн бүдүүн гоймон
|
75.0
|
7.8
|
0.7
|
56.4
|
Элсэн чихэр - 7 гр
|
|||
3.1.3
|
Хүүхдийн будаа
|
70.0
|
7.7
|
0.4
|
54.1
|
Элсэн чихэр - 5 гр
|
|||
3.1.4
|
Цайны жигнэмэг
|
200.0
|
6.8
|
20.8
|
71.8
|
Цөцгийн тос (72%) - 24 гр Элсэн чихэр - 22 гр
|
|||
3.1.5
|
Төрөл бүрийн хөөмөл боов (гарихан боовны найрлага)
|
60.0
|
7.4
|
6.7
|
24.2
|
Цөцгийн тос (72%) - 7 гр Зөгийн бал + 33 гр
|
|||
3.1.6
|
Монгол боорцог
|
85.0
|
7.6
|
6.9
|
62.8
|
Цөцгийн тос (72%) - 7 гр Элсэн чихэр -13 гр
|
|||
3.1.7
|
Арвайн гурил
|
70.0
|
7.7
|
4.06
|
47.8
|
|
|||
3.1.8
|
Улаан буудайн 1-р гурил
|
80.0
|
7.4
|
0.8
|
55.7
|
Элсэн чихэр - 6 гр
|
|||
3.1.9
|
Цагаан еэвэн
|
100.0
|
6.5
|
6.06
|
48.5
|
Цөцгийн тос (72%) - 6 гр
|
|||
3.1.10
|
Орос хөх тарианы талх
|
100.0
|
5.6
|
1.1
|
43.3
|
Зөгийн бал + 8 гр
|
|||
3.1.11
|
Вареньтай блинчик
|
100.0
|
6.6
|
1.1
|
55.6
|
Элсэн чихэр - 6 гр
|
|||
3.1.12
|
Нарийн боов (сүүтэй корчик)
|
150.0
|
7.1
|
13.6
|
76.2
|
Цөцгийн тос (72%) -15 гр Элсэн чихэр - 26 гр
|
|||
3.2
|
Цагаан будааг орлуулах нь:
|
100.0
|
11.3
|
0.7
|
73.3
|
|
|||
3.2.1
|
Шар будаа
|
100.0
|
12.0
|
2.9
|
69.3
|
Зөгийн бал + 5 гр
|
|||
3.2.2
|
Эрдэнэ шиш
|
100.0
|
12.6
|
1.2
|
69.1
|
Зөгийн бал + 5 гр
|
|||
3.2.3
|
Хүүхдийн будаа
|
100,0
|
11.0
|
0.6
|
77.3
|
Элсэн чихэр - 4 гр
|
|||
^3.2.4
|
Гурвалжин будаа
|
100,0
|
9.5
|
1.9
|
72.2
|
|
|||
3.2.5
|
Хөц будаа
|
100,0
|
9.3
|
1.1
|
73.7
|
|
|||
4
|
Төмсийг орлуулах нь:
|
100.0
|
2.0
|
0.1
|
19.7
|
|
|||
4.1
|
Шар лууван
|
200.0
|
2.0
|
0
|
9.2
|
Зөгийн бал + 14 гр
|
|||
4.2
|
Шар манжин
|
200.0
|
1.8
|
0
|
8.6
|
Зөгийн бал + 15 гр
|
|||
4.3
|
Хүрэн манжин
|
120,0
|
2.0
|
0
|
12.7
|
Зөгийн бал + 9 гр
|
|||
4.4
|
Хулуу
|
200.0
|
2.0
|
0
|
19.2
|
|
|||
4.5
|
Улаан лууван (редиск)
|
230.0
|
1.8
|
0
|
18.9
|
|
|||
4.6
|
Байцаа
|
175.0
|
2.0
|
0
|
4.1
|
Зөгийн бал + 21 гр
|
|||
5
|
Алимыг орлуулах нь:
|
100.0
|
0.4
|
0
|
11.3
|
|
|||
5.1
|
Хатаасан алим
|
20.0
|
0.5
|
0
|
13.1
|
|
|||
5.2
|
Чангаанз
|
15.0
|
0.5
|
0
|
10.3
|
|
|||
5.3
|
Үзэм
|
25.0
|
0.5
|
0
|
17.7
|
Элсэн чихэр - 6 гр
|
|||
5.4
|
Чавга
|
50.0
|
0.4
|
0
|
4.9
|
Зөгийн бал + 8 гр
|
|||
5.5
|
Үхрийн нүд
|
45.0
|
0.5
|
0
|
3.6
|
Зегийн бал + 10 гр
|
|||
5.6
|
Хатаасан нохойн хошуу
|
10.0
|
0.4
|
0
|
6.0
|
Зөгийн бал + 7 гр
|
|||
Тайлбар:
Хүснэгтийн сүүлчийн багана болох "Өдрийн хоолонд хийх зохицуулалт* -д заасан тухайн хүнсний бүтээгдэхүүнийг хоногт хэрэглэх нийт жишиг хэмжээнээс хасах, эсвэл нэмэх байдлаар зохицуулалт хийж хэрэглэнэ.
Тухайлбал: 100 гр монгол үхрийн мах /дэс дугаар 1.1 /-ыг 150 гр өндөг /дэс дугаар 1.1.6/- өөр орлуулан хэрэглэх бол хоногт хэрэглэх цөцгийн тосноос 18 гр, сахар чихрийн зүйлээс 2 граммыг тус тус дутуу хэрэглэнэ гэж ойлгоно.
Энэ зохицуулалт нь хоол хүнсээр авах илчлэг, шимт бодисуудын зохистой харьцааг хадгалахад чиглэгдэнэ.
Текст томруулах
A
A
A