A

A

A

Бүлэг: 1979
Эрүүл мэндийн сайдын 2008 оны 257 дугаар тушаалын
зургадугаар хавсралт
 
Орлуулан хэрэглэх хүнснии бүтээгдэхүүний жагсаалт
Д/д
Хүнсний бүтээгдэхүүний нэр
Хэмжээ (Ф)
Шимт бодис (гр)
Өдрийн хоолонд хийх зохицуулалт* (гр) нэмэх / +/, хасах / - /
 
 
 
 
 
 
Уураг
Өөх тос
Нүүрс ус
 
 
1.1
Махыг орлуулах нь: (монгол үхрийн мах)
100
20.4
2.15
-
 
1.1.1
Үхрийн элэг
100.0
19.4
3.24
-
 
1.1.2
Үхрийн зүрх
100.0
17.7
3.52
-
 
1.1.3
Хонины элэг
100.0
19.1
3.84
-
 
1.1.4
Үхрийн борц
30.0
21.6
4.6
-
 
1.1.5
Голын загас
100.0
18.5
0.9
-
 
1.1.6
Өндөг
150.0
19.0
17.2
1.6
Цөцгийн тос (72%)    -18 гр Элсэн чихэр               - 2 гр
1.1.7
Тахианы мах
100.0
20.6
3.1
-
 
1.1.8
Монгол ээзгий
25
20.0
2.3
-
 
1.1.9
20% - ийн тослогтой ээдэм
120.0
20.4
10.8
1.6
Цөцгийн тос (72%)   -10 гр Элсэн чихэр                - 2 гр
1.1.10
Монгол үнээний сүү
600.0
19.8
21.0
28.8
Цөцгийн тос (72%)     -22 гр Элсэн чихэр              - 29 гр
1.1.11
Монгол бяслаг
50.0
20.7
17.3
10.6
Цецгийн тос (72%)     -18 гр Элсэн чихэр              -10 гр
1.2
Өндөгийг орлуулах нь: (48 гр хальсгүй, 1 ширхэг өндөг)
48.0
5.5
5.2
0.2
 
1.2.1
Хуурай өндөг
12.5
0.7
0
0
Ургамлын тос             +5 гр
1.2.2
Хонины 1-р мах
40.0
6.52
5.12
0
 
1.2.3
Үхрийн 2-р мах
30.0
6.35
2.1
0
Ургамлын тос              +3 гр
1.2.4
20% - ийн тослогтой ээдэм
50.0
8.35
4.5
0.65
 
1.2.5
Ингэний хоормог
100.0
3.4
5.04
2.5
Элсэн чихэр               - 2 гр
1.2.6
Монгол үнээний сүү
100.0
4.85
4.6
4.75
Элсэн чихэр                - 5 гр
1.2.7
Монгол бяслаг
15.0
6.21
5.19
3.18
Элсэн чихэр               - 3 гр
2.1
Сүүг орлуулах   нь: (3.5% -ийн тослогтой үнээний сүү)
100.0
3.3
3.5
4.8
 
2.1.1
Монгол бяслаг
10.0
4.1
3.5
2.1
Зөгийн бал                 + 4 гр
2.1.2
Аарц
15.0
3.6
2.6
0.3
Зөгийн бал                 + 2 гр
2.1.3
Өтгөрүүлсэн сүү
,45.0
3.2
3.8
25.2
Элсэн чихэр              - 20 гр
2.1.4
3.5% - ийн тослогтой тараг
100.0
3.3
3.5
4.0
 
2.1.5
Хуурай сүү
14.0
3.6
3.5
5.3
 
2.1.6
20%- ийн тослогтой ээдэм
20.0
3.3
1.8
1.3
Зөгийн бал                 + 4 гр
2.2
72%- ийн тослогтой цөцгийн тосыг орлуулах нь:
100.0
0.6
82.5
0.9
 
2.2.1
Шар тос
85.0
0
79.5
0
 
2.2.2
Цагаан тос
240.0
4.8
78.9
7.2
Элсэн чихэр                - 6 гр
2.2.3
Ургамлын тос
80.0
0
79.9
0
 
3.1
Талхыг  орлуулах  нь: (Улаан буудайн 1-р гурилын талх)
100.0
7.6
0.9
49.7
 
3.1.1
Улаан буудайн нарийн гоймон
100.0
7.4
0.6
84.3
Элсэн чихэр              - 35 гр
3.1.2
Төрөл бүрийн бүдүүн гоймон
75.0
7.8
0.7
56.4
Элсэн чихэр               - 7 гр
3.1.3
Хүүхдийн будаа
70.0
7.7
0.4
54.1
Элсэн чихэр               - 5 гр
3.1.4
Цайны жигнэмэг
200.0
6.8
20.8
71.8
Цөцгийн тос (72%)    - 24 гр Элсэн чихэр              - 22 гр
3.1.5
Төрөл   бүрийн   хөөмөл    боов (гарихан боовны найрлага)
60.0
7.4
6.7
24.2
Цөцгийн тос (72%)      - 7 гр Зөгийн бал               + 33 гр
3.1.6
Монгол боорцог
85.0
7.6
6.9
62.8
Цөцгийн тос (72%)      - 7 гр Элсэн чихэр              -13 гр
3.1.7
Арвайн гурил
70.0
7.7
4.06
47.8
 
3.1.8
Улаан буудайн 1-р гурил
80.0
7.4
0.8
55.7
Элсэн чихэр                - 6 гр
3.1.9
Цагаан еэвэн
100.0
6.5
6.06
48.5
Цөцгийн тос (72%)      - 6 гр
3.1.10
Орос хөх тарианы талх
100.0
5.6
1.1
43.3
Зөгийн бал                 + 8 гр
3.1.11
Вареньтай блинчик
100.0
6.6
1.1
55.6
Элсэн чихэр               - 6 гр
3.1.12
Нарийн боов (сүүтэй корчик)
150.0
7.1
13.6
76.2
Цөцгийн тос (72%)    -15 гр Элсэн чихэр              - 26 гр
3.2
Цагаан будааг орлуулах нь:
100.0
11.3
0.7
73.3
 
3.2.1
Шар будаа
100.0
12.0
2.9
69.3
Зөгийн бал                 + 5 гр
3.2.2
Эрдэнэ шиш
100.0
12.6
1.2
69.1
Зөгийн бал                + 5 гр
3.2.3
Хүүхдийн будаа
100,0
11.0
0.6
77.3
Элсэн чихэр               - 4 гр
^3.2.4
Гурвалжин будаа
100,0
9.5
1.9
72.2
 
3.2.5
Хөц будаа
100,0
9.3
1.1
73.7
 
4
Төмсийг орлуулах нь:
100.0
2.0
0.1
19.7
 
4.1
Шар лууван
200.0
2.0
0
9.2
Зөгийн бал              + 14 гр
4.2
Шар манжин
200.0
1.8
0
8.6
Зөгийн бал              + 15 гр
4.3
Хүрэн манжин
120,0
2.0
0
12.7
Зөгийн бал               + 9 гр
4.4
Хулуу
200.0
2.0
0
19.2
 
4.5
Улаан лууван (редиск)
230.0
1.8
0
18.9
 
4.6
Байцаа
175.0
2.0
0
4.1
Зөгийн бал               + 21 гр
5
Алимыг орлуулах нь:
100.0
0.4
0
11.3
 
5.1
Хатаасан алим
20.0
0.5
0
13.1
 
5.2
Чангаанз
15.0
0.5
0
10.3
 
5.3
Үзэм
25.0
0.5
0
17.7
Элсэн чихэр                - 6 гр
5.4
Чавга
50.0
0.4
0
4.9
Зөгийн бал                 + 8 гр
5.5
Үхрийн нүд
45.0
0.5
0
3.6
Зегийн бал              + 10 гр
5.6
Хатаасан нохойн хошуу
10.0
0.4
0
6.0
Зөгийн бал                + 7 гр
Тайлбар:
Хүснэгтийн сүүлчийн багана болох "Өдрийн хоолонд хийх зохицуулалт* -д заасан тухайн хүнсний бүтээгдэхүүнийг хоногт хэрэглэх нийт жишиг хэмжээнээс хасах, эсвэл нэмэх байдлаар зохицуулалт хийж хэрэглэнэ.
Тухайлбал: 100 гр монгол үхрийн мах /дэс дугаар 1.1 /-ыг 150 гр өндөг /дэс дугаар 1.1.6/- өөр орлуулан хэрэглэх бол хоногт хэрэглэх цөцгийн тосноос 18 гр, сахар чихрийн зүйлээс 2 граммыг тус тус дутуу хэрэглэнэ гэж ойлгоно.
Энэ зохицуулалт нь хоол хүнсээр авах илчлэг, шимт бодисуудын зохистой харьцааг хадгалахад чиглэгдэнэ.