A

A

A

  • Нүүр
  • Сайдын тушаал
  • ТӨРӨЛЖСӨН АСРАМЖИЙН ҮЙЛЧИЛГЭЭНД ХАМРАГДАЖ БАЙГАА 1-3 НАСТАЙ ХҮҮХДИЙН ХОНОГТ ХЭРЭГЛЭХ ХООЛНЫ НОРМ, ИЛЧЛЭГИЙН ХЭМЖЭЭ, ЗАРДЛЫН НОРМАТИВ
Бүлэг: 1979

 

Хөдөлмөр, нийгмийн хамгааллын сайдын 2023 оны 09 дүгээр сарын 28 -ны өдрийн А/130  дугаар тушаалын нэгдүгээр хавсралт

 

 

ТӨРӨЛЖСӨН АСРАМЖИЙН ҮЙЛЧИЛГЭЭНД ХАМРАГДАЖ БАЙГАА 1-3 НАСТАЙ ХҮҮХДИЙН ХОНОГТ ХЭРЭГЛЭХ ХООЛНЫ НОРМ, ИЛЧЛЭГИЙН ХЭМЖЭЭ,

ЗАРДЛЫН  НОРМАТИВ

 

 

Хүснэгт - 1

 

 

 

Хүнсний бүтээгдэхүүний нэр төрөл

Хоногт хэрэглэх хэмжээ (гр эсвэл мл)

Хоногт хэрэглэх хүнсний өртөг

Үндсэн шимт бодис

 

 

Илчлэг (ккал)

Үнэ

Нэгжийн үнэ

 

Уураг

 

Тос

 

Нүүрс ус

Малын мах

60

1170

19500

14

5

0

98

Таван цул

20

360

18000

3

1

0

22

Бусад мах (тахиа, загас, гахай)

15

300

20000

4

1

0

29

Сүү (үнээний сүү 3.2%)

70

392

5600

2

2

3

45

Цагаан идээ (тараг 2.5%)

80

440

5500

2

2

3

41

Өндөг

12

90

550

1.52

1.36

0.08

18.84

Гурил

45

158

3500

4

0

31

146

Гурилан бүтээгдэхүүн

70

565

8075

6

2

36

186

Төрөл бүрийн будаа

30

171

5700

2

0

24

106

Төмс

50

75

1500

1

0

8

38

Хүнсний ногоо

120

864

7200

2

0

8

40

Буурцаг ургамал (вандуй, шош)

20

204

10200

1

0

4

21

Жимс жимсгэнэ

120

1568

13070

0

0

16

68

Ургамлын тос

10

120

12000

0

10

0

90

Цөцгийн тос (75% тослог)

6

77

12800

0

6

0

41

Сахар, чихрийн зүйл

12

78

6500

0

0

12

48

 

Нийт

6632

 

42

30

147

 

1020

(+18.84)

 

 

 

 

                                                                                                                           

 

Хүнсний бүтээгдэхүүний нэр төрөл

Хоногт хэрэглэх хэмжээ (гр эсвэл мл)

Хоногт хэрэглэх хүнсний өртөг

Үндсэн шимт бодис

 

 

Илчлэг (ккал)

Үнэ

Нэгжийн үнэ

Уураг

Тос

Нүүрс ус

Малын мах

80

1560

19500

18

6

0

131

Таван цул

25

450

18000

4

1

0

28

Бусад мах (тахиа, загас, гахай)

20

400

20000

6

2

0

38

Сүү (үнээний сүү 3.2%)

120

672

5600

4

4

6

73

Цагаан идээ (тараг 2.5%)

130

715

5500

4

3

6

67

Өндөг

15

120

550

1.9

1.7

0.1

23.55

Гурил

55

192,5

3500

5

1

38

179

Гурилан бүтээгдэхүүн

100

807,5

8075

8

3

51

266

Төрөл бүрийн будаа

55

313,5

5700

3

1

44

195

Төмс

65

98

1500

1

0

11

50

Хүнсний ногоо

160

1152

7200

2

0

11

54

Буурцаг ургамал (вандуй, шош)

30

306

10200

2

0

6

31

Жимс жимсгэнэ

160

2091,2

13070

0

0

22

91

Ургамлын тос

10

120

12000

0

10

0

90

Цөцгийн тос (75% тослог)

8

128

12800

0

6

0

55

Сахар, чихрийн зүйл

14

91

6500

0

0

14

56

Нийт

9217

 

58

38

208

1402

(+23.55)

 

ТӨРӨЛЖСӨН АСРАМЖИЙН ҮЙЛЧИЛГЭЭНД ХАМРАГДАЖ БАЙГАА 4-6 НАСТАЙ ХҮҮХДИЙН ХОНОГТ ХЭРЭГЛЭХ ХООЛНЫ НОРМ, ИЛЧЛЭГИЙН ХЭМЖЭЭ, 

ЗАРДЛЫН  НОРМАТИВ

                                         

                                      Хүснэгт-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТӨРӨЛЖСӨН АСРАМЖИЙН ҮЙЛЧИЛГЭЭНД ХАМРАГДАЖ БАЙГАА 7-10 НАСТАЙ ХҮҮХДИЙН ХОНОГТ ХЭРЭГЛЭХ ХООЛНЫ НОРМ, ИЛЧЛЭГИЙН ХЭМЖЭЭ,

ЗАРДЛЫН  НОРМАТИВ

 

 

Хүснэгт-3

 

 

 

 

 

 

 

Хүнсний бүтээгдэхүүний нэр төрөл

Хоногт хэрэглэх хэмжээ (гр эсвэл мл)

Хоногт хэрэглэх хүнсний өртөг

Үндсэн шимт бодис

 

Илчлэг (ккал)

Үнэ

Нэгжийн үнэ

 

Уураг

 

Тос

 

Нүүрс

ус

Малын мах

83

1618,5

19500

19

7

0

136

Таван цул

30

540

18000

5

1

0

33

Бусад мах (тахиа, загас, гахай)

25

500

20000

7

2

0

48

Сүү (үнээний сүү 3.2%)

150

840

5600

5

5

7

96

Цагаан идээ (тараг 2.5%)

160

880

5500

5

4

7

83

Өндөг

15

120

550

1.9

1.7

0.1

23.55

Гурил

70

245

3500

7

1

49

228

Гурилан бүтээгдэхүүн

120

969

8075

9

4

61

319

Төрөл бүрийн будаа

70

399

5700

4

1

56

248

Төмс

75

113

1500

2

0

12

58

Хүнсний ногоо

210

1512

7200

3

0

14

71

Буурцаг ургамал (вандуй, шош)

35

357

10200

2

0

7

36

Жимс жимсгэнэ

200

2614

13070

1

0

27

114

Ургамлын тос

15

180

12000

0

15

0

135

Цөцгийн тос (75%  тослог)

10

128

12800

0

8

0

68

Сахар, чихрийн зүйл

16

104

6500

0

0

16

64

Нийт

11120

 

68/69.9

48/49.7

275/256.1

1735

(+23.55)

 

 

 

 

ТӨРӨЛЖСӨН АСРАМЖИЙН ҮЙЛЧИЛГЭЭНД ХАМРАГДАЖ БАЙГАА 11-14 НАСТАЙ ХҮҮХДИЙН ХОНОГТ ХЭРЭГЛЭХ ХООЛНЫ НОРМ, ИЛЧЛЭГИЙН ХЭМЖЭЭ,

 ЗАРДЛЫН НОРМАТИВ

       

                                                                                                                                          

                                      Хүснэгт-4

 

Хүнсний бүтээгдэхүүний нэр төрөл

Хоногт хэрэглэх хэмжээ (гр эсвэл мл)

Хоногт хэрэглэх хүнсний өртөг

Үндсэн шимт бодис

 

Илчлэг (ккал)

Үнэ

Нэгжийн үнэ

 

Уураг

 

Тос

 

Нүүрс ус

Малын мах

100

1950

19500

23

8

0

164

Таван цул

41

738

18000

7

2

0

45

Бусад мах (тахиа, загас, гахай)

25

500

20000

7

2

0

48

Сүү (үнээний сүү 3.2%)

200

1120

5600

5

5

7

128

Цагаан идээ (тараг 2.5%)

180

990

5500

5

5

8

92

Өндөг

20

150

550

2.5

2.3

0.1

31.4

Гурил

95

332

3500

9

1

66

309

Гурилан бүтээгдэхүүн

200

1615

8075

16

7

102

532

Төрөл бүрийн будаа

100

570

5700

6

1

80

354

Төмс

80

120

1500

2

0

13

61

Хүнсний ногоо

250

1875

7200

3

0

17

84

Буурцаг ургамал (вандуй, шош)

40

408

10200

2

0

8

41

Жимс жимсгэнэ

250

3267

13070

1

0

34

142

Ургамлын тос

20

240

12000

0

20

0

180

Цөцгийн тос (75% тослог)

12

154

12800

0

9

0

82

Сахар, чихрийн зүйл

18

117

6500

0

0

18

72

Нийт

12452

 

88

62

356

2335

(+31.4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТӨРӨЛЖСӨН АСРАМЖИЙН ҮЙЛЧИЛГЭЭНД ХАМРАГДАЖ БАЙГАА 15-18 НАСТАЙ ХҮҮХДИЙН ХОНОГТ ХЭРЭГЛЭХ ХООЛНЫ НОРМ, ИЛЧЛЭГИЙН ХЭМЖЭЭ,

ЗАРДЛЫН НОРМАТИВ

                                                                                                                            

                                                                  

                                                                                                                                            

Хүснэгт-5                                                                       

 

Хүнсний бүтээгдэхүүний нэр төрөл

Хоногт хэрэглэх хэмжээ (гр эсвэл мл)

Хоногт хэрэглэх хүнсний өртөг

Үндсэн шимт бодис

 

 

Илчлэг (ккал)

Үнэ

Нэгжийн үнэ

 

Уураг

 

Тос

 

Нүүрс ус

Малын мах

115

2242

19500

26

9

0

188

Таван цул

59

1062

18000

10

3

0

65

Бусад мах (тахиа, загас, гахай)

30

600

20000

9

3

0

57

Сүү (үнээний сүү 3.2%)

200

1120

5600

7

7

10

128

Цагаан идээ (тараг 2.5%)

200

1100

5500

6

5

9

103

Өндөг

20

150

550

2.5

2.3

0.1

31.4

Гурил

100

350

3500

9

1

70

325

Гурилан бүтээгдэхүүн

200

1615

8075

16

7

102

532

Төрөл бүрийн будаа

110

627

5700

7

1

88

389

Төмс

90

135

1500

2

0

15

69

Хүнсний ногоо

270

1944

7200

4

0

19

91

Буурцаг ургамал (вандуй, шош)

45

459

10200

3

0

8

46

Жимс жимсгэнэ

270

3529

13070

1

0

37

154

Ургамлын тос

20

240

12000

0

20

0

180

Цөцгийн тос (75% тослог)

12

154

12800

0

9

0

82

Сахар, чихрийн зүйл

20

130

6500

0

0

20

80

Нийт

13506

 

98

65

377

2490

(+31.4)

 

 

 

 

 

 

 

 

ТӨРӨЛЖСӨН АСРАМЖИЙН ҮЙЛЧИЛГЭЭНД ХАМРАГДАЖ БАЙГАА НАСАНД ХҮРЭГСДИЙН ХОНОГТ ХЭРЭГЛЭХ ХООЛНЫ НОРМ, ИЛЧЛЭГИЙН ХЭМЖЭЭ, ЗАРДЛЫН НОРМАТИВ

 

 

 

Хүнсний бүтээгдэхүүний нэр төрөл

Хоногт хэрэглэх хэмжээ /гр эсвэл мл/

Хоногт хэрэглэх хүнсний өртөг

Үндсэн шимт бодис

 

 

Илчлэг (ккал)

Үнэ

Нэгжийн үнэ

 

Уураг

 

Тос

 

Нүүрс ус

Малын мах

200

3900

19500

38

38

0

377

Таван цул

59

1062

18000

10

3

0

65

Бусад мах (тахиа, загас, гахай)

30

600

20000

9

3

0

57

Сүү (үнээний сүү 3.2%)

160

896

5600

7

7

10

128

Цагаан идээ (тараг 2.5%)

200

1100

5500

6

5

9

103

Өндөг

19

150

550

2.5

2.3

0.1

31.4

Гурил

100

350

3500

9

1

70

325

Гурилан бүтээгдэхүүн

220

1776

8075

16

7

102

532

Төрөл бүрийн будаа

100

570

5700

7

1

80

344

Төмс

140

210

1500

2

0

15

69

Хүнсний ногоо

200

1440

7200

4

0

19

91

Буурцаг ургамал (вандуй, шош)

90

918

10200

3

 

8

46

Жимс жимсгэнэ

180

2352

13070

1

0

37

154

Ургамлын тос

25

300

12000

 

20

0

180

Цөцгийн тос (75% тослог)

25

320

12800

 

0.2

20.6

0.3

186

Сахар, чихрийн зүйл

23

150

6500

0

0

23

92

Нийт

16094

 

114

65

377

2780

Хүснэгт-6

 

 

Тайлбар:

1. Мах махан бүтээгдэхүүнд үхэр, хонь, ямааны махыг багтаан 1 кг-ийн үнийн дунджаар

2. Гурилыг улаан буудайн дээд, 1 дүгээр гурилаар, гурилан бүтээгдэхүүнийг боорцог, мөөхий, жигнэмэг үнийн дунджаар

3. Төрөл бүрийн будааг цагаан будаа, шар будаа, гурвалжин будаагаар

4. Хүнсний ногоог монгол лууван, байцаа, манжин, хүрэн манжингаар

5. Буурцагт ургамлыг салад навч, бууцай, цэцэгт байцаа, яншуйгаар

6. Жимс жимсгэнийг алим, жүрж, гадил, усан үзэм, хатаасан үзэм, чацаргана, аньсаар төлөөлүүлэн дундаж үнээр тооцсон болно.

Жич: Хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээ нь  тухайн бүтээгдэхүүний цэвэр жин бөгөөд бүтээгдэхүүний захиалга, ханган нийлүүлэлт хийхдээ хорогдлыг тооцож төлөвлөнө.