A

A

A

  • Нүүр
  • Сайдын тушаал
  • СПИРТ ХАДГАЛАХ, ЮҮЛЖ, ШИЛЖҮҮЛЭХ, ТЭЭВЭРЛЭХ БОЛОН АРХИ, ЛИКЁР, ДАРС ҮЙЛДВЭРЛЭХ ТЕХНОЛОГИЙН ДАМЖЛАГАД ГАРАХ СПИРТИЙН ХЭВИЙН ХОРОГДЛЫН НОРМ /ХХААХҮС-ын 2011 оны А/169 тоот тушаалаар хүчингүй болгосон/
Бүлэг: 1979
/ХХААХҮС-ын 2011 оны А/169 тоот тушаалаар хүчингүй болгосон/
 
Хүнс, хөдөө аж ахуйн сайдын 2004 оны
                                                               101 дүгээр тушаалын 1 дүгээр хавсралт
 
 
СПИРТ ХАДГАЛАХ, ЮҮЛЖ, ШИЛЖҮҮЛЭХ, ТЭЭВЭРЛЭХ БОЛОН АРХИ, ЛИКЁР, ДАРС  ҮЙЛДВЭРЛЭХ ТЕХНОЛОГИЙН ДАМЖЛАГАД ГАРАХ СПИРТИЙН ХЭВИЙН ХОРОГДЛЫН НОРМ
 
¹
Хорогдлын хувь тогтоох үзүүлэлт
Хэмжих нэгж
Хорогдлын норм
1
Спиртийг хадгалах, юүлж шилжүүлэх, тээвэрлэх үеийн хорогдол
 
Саван дахь спиртийн дээд гадаргуугийн 1м2 талбайгаас сар тутам хорогдох спирт
 
 
 
 
0.01
0.025
1.1
Агуулах дотор, байнгын суурилагдсан цистернд хадгалах:
     -Хүйтний улиралд
     -Дулааны улиралд
1.2
Үйлдвэрт нэг удаа шилжүүлэлт хийх /хэмжигч-цистерн, цистерн-хэмжигч, цистерн-цистерн/:
 
 
 
 
 
Шилжүүлж буй усгүй спиртийн хэмжээнээс хорогдох хувь
 
 
0.025
0.04
 
     а. Насосоор:   -хүйтний улиралд
                             -дулааны улиралд
 
     б. Өөрийн урсгалаар:
-хүйтний улиралд         
-дулааны улиралд
 
0.015
0.03
1.3
Хэмжигчээс автоцистернд буюу цистернээс хадгалах саванд юүлэх:
 
 
0.04
0.06
 
 а. Насосоор:   -хүйтний улиралд
                                -дулааны улиралд
 
 б. Өөрийн урсгалаар:
-хүйтний улиралд
-дулааны улиралд
 
0.02
0.05
1.4
Автомашинаар  тээвэрлэх:
 
 
Тээвэрлэж байгаа усгүй спиртийн хэмжээнээс 1 км тутамд хорогдох хувь
 
0.03
0.4
 
0.5-50 км:          -хүйтний улиралд
                          -дулааны улиралд
 
51-200 км:         -хүйтний улиралд
                          -дулааны улиралд
0.0007
0.0009
 
200 км-ээс дээш:    -хүйтний улиралд
                                -дулааны улиралд
0.001
0.001
2
Нүүрсэн шүүлтүүрийн 0.01 м3 нүүрсийг сэргээх тутамд гарах спиртийн хорогдлын хэмжээ
Нүүрсэн шүүлтүүрийг сэргээсний дараа * цэнэглэхэд орсон архины усгүй спиртэд харьцуулсан хувь
 
0.2
3.
 
3.1
Найрлага бэлтгэх, шүүх дамжлагын хорогдол:
Бүрэн механикжсан савлах төхөөрөмжтэй, үечилсэн ажиллагаатай үйлдвэр
 
Найруулсан архины усгүй спиртэд харьцуулсан хувь
 
1.25
3.2
Хагас автомат савлах төхөөрөмжтэй, үечилсэн ажиллагаатай үйлдвэр
 
0.9
3.3
Бүрэн автомат шугамтай, тасралтгүй ажиллагаатай үйлдвэр
 
0.2
4.
4.1
Савлах, бөглөх дамжлагын хорогдол:
Бүхэн механикжсан савлах төхөөрөмжтэй, үечилсэн ажиллагаатай үйлдвэр
 
 
Шүүсэн архины усгүй спиртэд харьцуулсан хувь
 
0.25
4.2
Хагас автомат савлах төхөөрөмжтэй, үечилсэн ажиллагаатай үйлдвэр
1.1
4.3
Бүрэн автомат шугамтай, тасралтгүй ажиллагаатай үйлдвэр
0.4
 
Тайлбар:Нүүрсэн шүүлтүүрийг жилд хоёр удаа сэргээнэ. Дээр заасан норм нь 1 удаа сэргээхэд гарах спиртийн хорогдлын хэмжээ болно.
"Нүүрсэн шүүлтүүрийг цэнэглэхэд орсон архи" гэсэн ойлголтод шүүгдээд гарч буй архи нь стандартын шаардлага хангасан үзүүлэлттэй болох хүртэлх хугацаанд шүүлтэд орсон архины нийт хэмжээг авч үзнэ. Энэ үед гарсан шаардлага хангаагүй архийг эргүүлэн шүүх ба хэрэв тусад нь савлаж авсан бол уг архины усгүй спиртийг цэнэглэхэд орсон архины усгүй спиртээс хасч тооцно.