A

A

A

Бүлэг: 1979
ХААҮ-ийн сайдын 1999 оны 8 дугаар
                                                                                                 сарын 2-ны өдрийн А/117 тоот
                                                                                                  тушаалын хоёрдугаар хавсралт
 
 
 
ХЭЭЛТҮҮЛЭГЧИЙГ ХЯНАН БАТАЛГААЖУУЛАХ ЖУРАМ
 
 
Нэг. Нийтлэг үндэслэл
 
1.1 Монгол Улсын "Малын удмын сан, эрүүл мэндийг хамгаалах тухай" хуулийн 7 дугаар зүйлийн 1-ийн 7, 10 дугаар зүйлийн 2-ын 3, 14 дүгээр зүйлийн 2-ын 7 дахь заалтууд болон Засгийн газрын 1997 оны 105 дугаар тогтоолоор батлагдсан "Малын чанар, үржлийн ажил үйлчилгээг сайжруулах үндэсний хөтөлбөр"-ийн 17-ийн 4 дэх заалтуудыг хэрэгжүүлэхтэй холбогдон үүсэх нийтлэг харилцаа, ажил үйлчилгээг энэхүү журмаар  зохицуулна.
 
1.2. Хээлтүүлэгчийн хянан баталгаажуулалтыг аймаг, нийслэл, сум, дүүрэг дэх улсын болон хувийн хэвшлийн мал эмнэлэг, үржлийн ажил үйлчилгээ эрхлэх эрх бүхий хуулийн этгээд гүйцэтгэнэ.
 
1.3. Хээлтүүлэгчийн хянан баталгаажуулалтын байдалд тавих хяналтыг мал эмнэлэг, үржлийн улсын хяналтын байгууллага түүний нэгж, тэдгээрийн эрх бүхий улсын байцаагчид хэрэгжүүлнэ.
 
 
Хоёр. Хээлтүүлэгч бойжуулах шилэн сонгох зарчим
 
2.1. Хээлтүүлэгч малын чанараас нийт сүргийн үүлдэрлэг байдал, ашиг шимийн хэмжээ, чанар шууд шалтгаалдаг тул зөвхөн цөм, торгон сүргээс өсвөр хээлтүүлэгчийг бойжуулна.
 
2.2. Цөм сүргээс бойжуулсан хээлтүүлэгчийг торгон сүрэгт, түүнээс бойжуулсан хээлтүүлэгчийг удмын сангийн сүрэгт ашиглах зарчим баримтлахын зэрэгцээ өөрийн хотны сүргээс хээлтүүлэгч тавихаас аль болох зайлсхийж, цус ойртохоос сэргийлнэ.
 
2.3. Цөм сүрэг нь хөдөө аж ахуйн асуудал хариуцсан төрийн захиргааны төв байгууллагаас албан ёсоор батлагдсан мал, амьтны үүлдэр, үүлдрийн болон үржлийн хэсэг, омог, хэвшлийн хамгийн шилмэл сүрэг бөгөөд улсын хэмжээнд нэг үүлдэр, омог, хэвшлийн малд нэг л цөм сүрэгтэй байна.
 
 
Гурав. Хээлтүүлэгчийг хянан баталгаажуулах
 
                Хянан баталгаажуулах гэдэг нь тухайн малын төрөл, ашиг шимийн чиглэл, үүлдэр, үүлдрийн болон үржлийн хэсэг, омог, хэвшлийнхээ онцлог хэв шинж, үүлдэрлэг байдлыг бүрэн хадгалсан, гарвал, ашиг шим, галбир бие цогцосын үндсэн үзүүлэлтүүдийг өсвөр болон нас гүйцсэн үед нь үнэн зөв тодорхойлсон гэрчилгээтэй байхаас гадна цээж, бруцеллёз, лейкоз, сүрьеэ зэрэг үр төлөөр дамждаг халдварт өвчингүй эрүүл болох нь мал эмнэлгийн шинжилгээгээр нотлогдсон байхаас гадна мал эмнэлгийн урьдчилан сэргийлэх угаалга, туулгалт, тарилга, шинжилгээ, боловсруулалтад жил бүр хамрагдсан болохыг үржлийн гэрчилгээнд бичиж баталгаажуулсан байх тухай ойлголт юм.
 
3.1. Үржлийн буур хянан баталгаажуулах
 
3.1.1. Бууранд хянан баталгаажилтыг жил бүрийн 10 дугаар сарын сүүлч 11 дүгээр сарын эхээр явуулна.
 
3.1.2. Буурны нас гарвалыг үржлийн гэрчилгээ, эзэн малчны мэдүүлэг, тухайн малын галбир хэвшлийн онцлог байдал болон шүдээр нь тодорхойлно.
 
 
 
Хавсралт ¹ 1.
Үржлийн буурны жишигт тэнцэх шалгуур доод үзүүлэлт
 
Үүлдрийн ялгаа
Буурны нас
Ашиг шим
Биеийн хэмжээ /см/
Баллын үнэлгээ
Намрын амьдын жин /кг/
Ноос-ны гарц /гр/
Бөх хоорондох өндөр
Бие-ийн ташуу урт
Цээжний бүслүүр
Авбал зохих хамгийн бага балл
үүнээс
Гарвал аар
Галбир бие цогцосоор
Монгол
6 ба дээш
410
6000
151
133
210
70
30
40
3.5 нас
270
3200
138
110
200
40
25
16
Хэцийн хүрэн
6 ба дээш
440
7000
153
135
214
85
40
45
3.5 нас
280
3500
140
114
200
45
30
16
Галбын говийн
6 ба дээш
460
8000
154
137
216
85
40
45
3.5 нас
300
3800
142
118
210
45
30
15
Хос зогдорт
6 ба дээш
420
8500
152
134
205
85
40
45
3.5 нас
275
4500
139
112
200
45
30
15
 
3.1.3. Амьдын жин, ноосны гарц, биеийн үндсэн хэмжээг хяналтын хяргалт, жинлэлт, хэмжилтээр тодорхойлох ба баллын үнэлгээг өгөхдөө хавсралт ¹ 1 хавсралтыг ашиглана. Баллын үнэлгээг буурны удам гарвал, галбир бие цогцос, биеийн эрхтэний өсөлт хөгжилтийн харьцаа, ааш араншин зэргийг харгалзан бүдүүн буурыг 100 баллын, тайлаг /3.5/-ийг 50 баллын системээр үнэлж, үржил хээлтүүлэгчээр ашиглаж болох эсэхийг тогтооно. Буурыг 3.5 насанд болон нас гүйцэн үед хоёр удаа хянан баталгаажилт явуулж жишигт тэнцэх шалгуур үзүүлэлт хангасан тухай үржлийн гэрчилгээнд бичилт хийснээр үржилд ашиглах эх зүйн орчин бүрэлдэнэ.
 
3.1.4. Шалгуур үзүүлэлт хангаагүй буурыг заазлах ба түүнийг үржилд ашиглавал холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу хариуцлага тооцно.
 
3.2.  Үржлийн азарга хянан баталгаажуулах
 
3.2.1 Монгол үүлдрийн азарганы анги чанарыг тогтоохдоо тухайн орон нутгийн байгаль цаг уурын нөхцөл, онд оролт, зуншлага, арчилгаа маллагааны онцлог байдалтай уялдуулан жил бүрийн 9-10 дугаар сард "Монгол адуу" ангилах зааврын дагуу хавсралт ¹ 2-т заасан жишигт тэнцүүлэн баллын үнэлгээний доод шалгуур үзүүлэлтээр үржилд ашиглах эсэхийг тогтооно.
 
3.2.2 Үржилд зориулж шинээр тавьсан азарган үрээ /3.0-3.5 настай/-г анхны ангилалтад оруулж гарвал хэвшил, галбир бие цогцос гээн үндсэн үзүүлэлтээр, нас гүйцсэн азаргыг /6.0-7.0 настай/ хоёр дахь ангилалтад дахин хамруулж биеийн үндсэн хэмжээ, амьдын жин, бэлчээрийн маллагаанд зохицсон байдал, ажлын чадвар буюу уналга эдэлгээнд сургасан эсэх, төлийн чанар зэрэг үзүүлэлтээр анги чанарыг тогтоож баталгаажуулахын гадна жил бүр үржлийн гэрчилгээнд баяжилт хөтөлнө. Азарганы анги чанарыг тогтоохдоо үзүүлэлт бүр дээр баллаар үнэлэх бөгөөд нэг үзүүлэлт 10 баллын үнэлгээтэй байна.
 
3.2.3 Шалгуур үзүүлэлтийн шаардлага хангаагүй азаргыг заазлах ба түүнийг үржилд ашиглавал холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу хариуцлага тооцно.
 
3.3.  Үржлийн бух хянан баталгаажуулах
 
3.3.1 Сүүний чиглэлийн үүлдрийн бух ны анги чанарыг тодорхойлохдоо гарвал, үүлдэрлэг байдал, ашиг шим, галбир бие цогцос, үр төлийн чанар зэргээр нь иж бүрэн үнэлэх бөгөөд хээлтүүлэгч, түүний нөхөн үржих чадварыг харгалзан шүдлэн болон нас гүйцэх үед хоёр удаа ангилалтын зааврын дагуу хавсралт ¹ 3-т заасан жишигт тэнцүүлэх баллын үнэлгээний доод шалгуур үзүүлэлтээр үржилд ашиглах эсэхийг тогтооно.
 
3.3.2 Үржлийн бухыг жишигт тэнцүүлэх баллын үнэлгээний доод шалгуур үзүүлэлтээр анги чанарыг баталгаажуулахын гадна жил бүр үржлийн гэрчилгээнд баяжилт хөтөлнө.
 
3.3.3 Гарвалын тодорхой баталгаатай сайжруулагч үүлдрийн ашиг шимийн чанарыг хангасан II, III үеийн эрлийз, гарвал нь мэдэгдэхгүй боловч уг үүлдрийн ашиг шимийн чанарыг хадгалсан бухыг сайжирсан гэж үзэж тухайн үүлдрийн бух ны II ангийн шаардлагыг баримтлан анги чанарыг тогтооно.
 
3.3.4 Махны чиглэлийн үхрийн цөм, торгон сүргээс үржилд бойжуулан болон одоо байгаа бухыг шүдлэн, нас гүйцэх үед намар анги чанарыг тодорхойлж баталгаажуулахын зэрэгцээ жил бүр холбогдох баяжилт хөтөлнө.
 
3.3.5 Махны үхрийн ангилалтын заавар гарвал, галбир бие цогцос, төлийн чанарын үзүүлэлтээр нас гүйцсэн бух 75-80, гарвал, галбир бие цогцос, амьдын жингийн үзүүлэлтээр шүдлэн бух 40-45-аас доошгүй баллын үнэлгээ авах ёстойг харгалзан хавсралт ¹ 4-д заасан жишгийг баримталж үржилд ашилаж болох эсэхийг тогтооно.
 
3.3.6 Гарвалын тодорхой баталгаатай сайжруулагч үүлдрийн хэв шинжийг сайн хангасан II, III үеийн эрлийз, гарвал нь мэдэгдэхгүй боловч уг үүлдрийн хэв шинжийг хадгалсан бухыг сайжирсан гэж үзэж тухайн үүлдрийн бухны II ангийн шаардлагыг баримталж анги чанарыг тогтооно.
 
3.3.7 Баллын үнэлгээний шалгуур доод үзүүлэлтийг хангаагүй сүү, махны чиглэлийн үүлдрийн бухыг үржилд худалдаж ашиглавал уг этгээдтэй холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу хариуцлага тооцно.
 
3.4    Үржлийн хуц хянан баталгаажуулах
 
3.4.1 Нарийн,  нарийвтар ноост болон мах - өөх - ноосны чиглэлийн хуцанд 5 дугаар сарын сүүлч, 6 дугаар сарын эхний хагаст, мах өөхний чиглэлийн хуцанд 10 дугаар сад хянан баталгаажилт хийнэ. Гэхдээ ноосны гарцыг хяргалтын үед, хаврын жинг 5 дугаар сард, намрын жинг 10 дугаар сард тус тус тодорхойлно.
 
3.4.2 Хуцыг төлгөн болон нас гүйцсэн үед хоёр удаа хянан баталгаажилтад хамруулж хавсралт ¹ 5 дагуу жишигт тэнцэх шалгуур үзүүлэлт хангасан эсэхийг шалган магадлаж, хангасан бол үржлийн гэрчилгээнд энэ тухай бичилт хийснээр үржилд ашиглах эх зүйн орчин бүрдэнэ.
 
3.4.3 Цөм, торгон сүргээс бойжуулж, жишигт тэнцсэн төлгөн хуцны намрын амьдын жинг 10 дугаар сард тогтоохоос өмнө 6, 7, 8, 9 дүгээр сард үржилд зориулан худалдан борлуулах шаардлага амьдралд гардаг бөгөөд үүнийг дараах жишгийг харгалзан шийдвэрлэнэ. Үүнд:
 
-          мах - өөх – ноосны чиглэлийн бүдүүн, бүдүүвтэр ноост хуцанд хаврын амьдын жин дээр 6 дугаар сард 5 хувь, 7  дугаар сард 10 хувь, 8 дугаар сард 20 хувь, 9 дүгээр сард 30 хувь нэмсэн байхаар тооцно.
-          мах - өөхний чиглэлийн бүдүүд, бүдүүвтэр ноост өсвөр хуцанд хаврын амьдын жин дээр 6 дугаар сард 6 хувь, 7 дугаар сард 12 хувь, 8 дугаар сард 23 хувь, 9 дүгээр сард 33 хувь нэмсэн байхаар тооцно.            
-          нарийн, нарийвтар ноост өсвөр хуцанд намрын амьдын жингээс 6 дугаар сард 22 хувь, 7 дугаар сард 16 хувь, 8 дугаар сард 8 хувь, 9 дүгээр сард 4 хувь дутуу байхаар тооцно.
 
3.4.4 Шалгуур үзүүлэлт хангаагүй хуцыг заазлах ба түүнийг үржилд худалдсан, ашигласан этгээдэд холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу хариуцлага тооцно.
 
 
 
 
Хавсралт ¹ 5.
 
 
Үүлд-рийн
ялгаа
 
Насны ялгаа
Амьд жин /кг/
Ноосны
Биеийн хэмжээ /см/
Хавар /кг-аар/
Намар /кг-аар/
Гарц /гр/
Ноо-луур /см/
Сор /см/
Голч /мк
Сэрвээ өндөр
Бие-ийн таш/урт
Цээж бүс-лүүр
Монгол
Бүдүүн
45
51
1400
7.0
10
-
66
71
90
Төлгөн
32
44
1100
6.0
9
-
61
64
80
Байраг
Бүдүүн
55
65
2500
13
18
43
66
77
96
Төлгөн
31
40
1700
10
17
37
63
66
80
Баяд
Бүдүүн
48
65
2000
11
16
-
70
72
94
Төлгөн
33
47
1700
9
15
-
64
66
82
Говь-Алтай
Бүдүүн
56
68
3200
13
18
37
70
78
95
Төлгөн
30
43
1700
10
15
34
67
66
80
Үзэмчин
Бүдүүн
30
70
1400
7
10
-
72
76
97
Төлгөн
52
43
1200
6
9
-
62
70
90
Керей
Бүдүүн
50
70
1700
8
12
-
70
70
92
Төлгөн
32
48
1400
7
10
-
66
66
83
Сүмбэр
Бүдүүн
54
65
2600
-
-
43
75
83
90
Төлгөн
34
45
1600
-
-
40
67
72
79
Орхон
Бүдүүн
60
70
4500
9
-
31
76
82
110
Төлгөн
35
45
3000
9
-
27
69
74
92
Хангай
Бүдүүн
63
68
6000
8
-
23
75
74
109
Төлгөн
40
45
4600
8
-
20
67
71
87
Тал цагаан
Бүдүүн
68
65
4000
9
-
34
69
79
101
Төлгөн
39
44
3200
8
-
29
64
75
92
Ерөө үүлд.хэс
Бүдүүн
60
65
4200
10
-
31
76
81
125
Төлгөн
38
45
3200
10
-
27
70
75
110
Жаргалан үрж/хэс
Бүдүүн
55
65
3000
9
-
29
75
79
107
Төлгөн
35
45
2500
8.5
-
25
-
-
-
Тор үүлд.хэс
Бүдүүн
55
75
2500
10
16
43
73
78
95
Төлгөн
35
50
1600
9
14
40
67
67
85
Сартуул омог
Бүдүүн
50
65
2400
10
21
37
71
72
98
Төлгөн
32
45
1800
10
18
34
64
62
75
Сутай омог
Бүдүүн
48
65
2000
9
17
37
69
76
96
Төлгөн
32
45
1600
8
13
34
65
65
78
Барга омог
Бүдүүн
48
65
1500
-
-
-
68
70
90
Төлгөн
32
46
1200
-
-
-
62
64
80
Дархад омог
Бүдүүн
50
68
2000
11
15
43
63
68
82
Төлгөн
32
46
1400
9
13
40
58
62
72
Хотонт үрж.хэс
Бүдүүн
50
60
1800
-
-
-
71
84
99
Төлгөн
35
47
1300
-
-
-
68
75
90
Алтан-булаг үрж.хэс
Бүдүүн
55
75
1500
-
-
-
76
85
106
Төлгөн
35
55
1200
-
-
-
72
76
95
Цагаан-Уул хонь
Бүдүүн
55
70
2000
9
17
43
72
74
98
Төлгөн
33
47
1400
7
14
40
66
66
82
 
                3.5. Үржлийн ухна хянан баталгаажуулах
 
                3.5.1.   Ноолуурын ашиг шимийн чиглэлийн ухнын хянан баталгаажилтыг ноолуур бүрэн гүйцэд ургасан 3, 4 дүгээр сард , ноосны чиглэлийн "Өнжүүл" үржлийн хэсгийн ухныг 4, 5 дугаар сард тус тус хийнэ.
 
3.5.2. Ухныг болон болон нас гүйцсэн үед хоёр удаа хянан баталгаажилт явуулж хавсралт ¹ 6 дагуу жишигт тэнцэх шалгуур үзүүлэлт хангасан тухай үржлийн гэрчилгээнд бичилт хийснээр үржилт ашиглах эрх зүйн орчин бүрдэнэ.
                                    
3.5.3. Шалгуур үзүүлэлт хангаагүй ухныг заазлах ба түүний үржилд ашигласан этгээдэд холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу хариуцлага тооцно.
 
 
 
 
Хавсралт ¹ 6.
 
Үүлдрийн ялгаа
 
Насны ялгаа
Амьдын жин /кг/
Ноолуурын
Биеийн хэмжээ /см/
Хавар /кг-аар/
Намар /кг-аар/
Гарц /гр/
Голч /мк/
Сэрвээ өндөр
Бие-ийн таш/урт
Цээж бүс-лүүр
Монгол
Бүдүүн
42
55
250
16
65
70
88
борлон
23
35
200
14
22
57
64
Говь-гурван-сайхан
Бүдүүн
45
60
550
18
66
68
80
борлон
20
32
330
15
52
57
64
Уулын бор
Бүдүүн
-
55
700
19
67
70
85
борлон
-
30
400
17
55
57
67
Өнжүүл үрж.хэсэг
Бүдүүн
-
55
1200
12см
65
70
90
борлон
-
33
500
10см
58
57
70
Баяндэлгэр омог
Бүдүүн
45
59
200
15
64
71
83
борлон
22
34
180
13
54
57.6
78
Өлгий улаа омог
Бүдүүн
47
56
300
16
66
73
90
Борлон
25
68
260
13
59
67
78
Буурал омог
Бүдүүн
41
53
300
16
65
71
93
борлон
17
33
280
13
53
57
68
Эрчим омог
Бүдүүн
45
58
350
16
67
72
88
Борлон
24
36
250
14
59
64
76
Тулман хөхт
Бүдүүн
37
45
200
16
62
69
78
борлон
20
32
180
14
48
45
60
Горно Алтай үүлд.хэсэг
Бүдүүн
-
60
600
20
69
71
85
борлон
-
32
350
18
52
55
67
 
 
Дөрөв. Хянан баталгаажуулалтад тавих хяналт
               
 
4.1 Аймаг, нийслэл, сум, дүүргийн хэмжээд үржилд ашиглаж байгаа хээлтүүлэгчийн жишигт тэнцсэн, эсэхийг тухайн дэвсгэр нутаг ажил үйлчилгээ явуулах эрх бүхий мал аж ахуйн үржлийн хяналтын улсын байцаагчид хяналт тавина. Үүнд:
 
а/ цөм, торгон сүрэг, гойд ашиг шимт малаас бойжуулсан эсэх
б/ хянан баталгаажуулалтыг мэргэжлийн алба зөв хийсэн эсэх
в/ үржлийн карт, гэрчилгээтэй эсэх, түүнд баяжилт тогтмол хийж байгаа байдал
г/ мал эмнэлгийн үзлэг шинжилгээнд бүрэн хамрагдсан эсэх.
 
4.2 Сум, дүүргийн байцаагчид энэ талаар тавих хяналтыг хэр үнэн зөв, чанартай хийж байгаад аймаг, нийслэлийн мал аж ахуйн үржлийн хяналтын улсын ахлах байцаагчид хяналт тавина.
 
4.3 Аймаг, нийслэлийн ахлах байцаагчид тухайн дэвсгэр нутагт байгаа хээлтүүлэгчийн баталгаажилтын асуудлыг төв албаны /ХААУХА/ өмнө хариуцна.
 
4.4 Энэ журам зөрчсөн гэм буруутай этгээдэд холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу хариуцлага хүлээлгэнэ.
 
4.5 Энэхүү журам нь батлагдсан өдрөөсөө эхлэн хүчин төгөлдөр мөрдөгдөнө.
 
 
…………………о   О   о…………………..