A

A

A

  • Нүүр
  • Сайдын тушаал
  • ЕРӨНХИЙ БОЛОВСРОЛЫН СУРГУУЛИЙН ДОТУУР БАЙРНЫ /6-9 НАС/ХҮҮХДИЙН ХООЛНЫ НОРМ, ҮНДСЭН ШИМТ БОДИСЫН ИЛЧЛЭГИЙН ХЭМЖЭЭ
Бүлэг: 1979
 
БСШУС, ЭМС-ын 2020 оны А/211, А/628 дугаар тушаалаар хүчингүй болсон.
Эрүүл мэндийн сайд, Боловсрол, соёл, шинжлэх ухааны сайдын 2005 оны 225/296 тоот тушаалын гуравдугаар хавсралт
Ерөнхий боловсролын сургуулийн дотуур байрны /6-9 нас/ хүүхдийн хоногийн хоолны норм, үндсэн шимт бодисын илчлэгийн хэмжээ
 
 
Бүтээгдэхүүний нэр
1хүүхдэд хоногт ноогдох хэмжээ
Шимт бодисын найрлага /гр/
Илчлэг /ккал/
С аминдэм /мг/
 
уураг
өөх тос
Нүүрс ус
 
амьт
ургам
амьт
ургам
1
Max махан бүтээгдэхүүн
230
30.2
 
19.8
 
 
299.0
 
 
2
Сүү, тараг
300
11.5
 
13.6
 
16.4
234.0
7.0
 
4
Цагаан талх
100
 
6.0
 
0.7
39.7
188.3
 
 
5
Хар талх
30
 
2.1
 
0.3
13.6
66.5
 
 
6
Жигнэмэг
30
 
1.01
 
3.0
 
73.0
 
 
7
Гурил
100
 
9.3
 
1.0
69.5
325.0
 
 
8
Будаа
40
 
4.5
 
0.3
29.1
362.8
 
 
9
Чихэр, чихэрлэгийн зүйл
50
 
 
 
 
49.1
199.6
 
 
10
Төмс
120
 
1.7
 
 
16.5
72.8
6.4
 
11
Бусад ногоо
200
 
1.8
 
 
3.8
22.4
119.7
 
12
Цөцгийн тос
5
 
 
4.2
 
0.1
37.8
 
 
13
Ургамлын тос
15
 
 
 
14.9
 
134.1
 
 
14
Загас загасан бүтээгдэхүүн
15
1.8
 
0.1
 
 
8.1
 
 
15
өндөг
10.8
0.6
 
0.6
 
 
8.0
 
 
16
Жимс, жимсгэнэ
280
 
1.04
 
29.4
33.4
121.6
33.4
 
17
Давс
10
 
 
 
 
 
 
 
 
Дүн
 
44.8
29.44
34.7
20.5
267.3
 
 
 
71.5
57.9
 
2151.1
166.5
 
                                         
*  шимт бодисыг бүтээгдэхүүний цэвэр жинд
*  мах, махан бүтээгдэхүүнийг үхрийн 1-р махаар
*  гурил, гурилан бүтээгдэхүүнийг 1-р гурилаар
*  сүү, сүүн бүтээгдэхүүнийг үнээний сүүгээр
*  цөцгийн тосыг 72%-ийн тослогтой цөцгийн тосоор
*  хүнсний ногоог байцайгаар
*  будааг цагаан будаагаар
•         жимс, жимсгэнийг алимаар
•         Хуурай жимсийг үзмээр төлөөлүүлэн тооцоолов.
•         Махны хорогдлыг 26.4%
•         Төмс 30%
•         Бусад ногоог 20% шинэ жимсийг 8%-иар хорогдлыг тооцсон болно.