A

A

A

Бүлэг: 1979
Эрүүл мэндийн сайдын 79 тоот тушаалын хоёрдугаар хавсралт
 
ДОНОРООС ЦУГЛУУЛСАН ЦУСАНД ХИЙГДЭХ ШИНЖИЛГЭЭНИЙ ЖАГСААЛТ
 
Хийгдэх шинжилгээ
Хийх арга
Стандарт хэмжээ
 
Дархлал судлалын шинжилгээ
 
1
Цусны АВО бүлэг
Цусны бүлэг тодорхойлох шууд буюу урвуу арга
0, А, В, АВ
2
Резус бүлэг
Наалдах урвалын арга
РНо(0)эерэг РИо (0) сөрөг
3
Келл бүлэг
Наалдах урвалын арга
Келл нэмэх Келл хасах
Вирус судлалын шинжилгээ
4
ХДХВ1/2
Мэдрэг чанар, өвөрмөц чанар өндөр, фермент холбоот эсрэг биеийн урвалын арга (энзимиммуны), биенцэр наалдуулах, түргэвчилсэн аргуудын аль нэг
Сөрөг
5
Гепатитын В вирус
Мэдрэг чанар, өвөрмөц чанар өндөр, фермент холбоот эсрэг биеийн урвалын арга (энзимиммуны), биенцэр наалдуулах, түргэвчилсэн аргуудын аль нэг
Сөрөг
6
Гепатитын С вирус
Мэдрэг чанар, өвөрмөц чанар өндөр, фермент холбоот эсрэг биеийн урвалын арга (энзимиммуны), биенцэр наалдуулах, түргэвчилсэн аргуудын аль нэг
Сөрөг
Нян судлалын шинжилгээ
7
Тэмбүү илрүүлэх
RPR
ТРНА
Сөрөг
Биохимийн шинжилгээ
8
ГПТ
Кинетик арга
< 60 и/1
9
Нийт уураг*
Биуретийн арга
60-80 г/л
6.6 - 8.7 mg/dl
10
Ийлдсийн төмөр*
Фотоколориметрийн арга
12-32 мкмоль/л
37-148 mg/dl
 
Донорт хийгдэх цус судлалын шинжилгээ
11
Гемоглобины хэмжээ
Гемоглобин цианидын, зэсийн байвангийн арга
Эр >125г/л
Эм >118г/л
12
Ялтаст эсийн тоо*
Горяевийн торонд тоолох
180-320 х109/л
Тайлбар:*Нийт   уургийн   хэмжээг   плазмаферезийн   донор,    ялтаст   эсийн   тоог тромбоцитоферезийн донорт, ийлдсийн төмөрийг үзлэгийн эмчийн заавраар тус тус үзнэ.
 
 
 
Цус, цусан бүтээгдэхүүнд хийгдвэл зохих чанарын шинжилгээний жагсаалт, нэгжийг тооцох хэмжээ
 
Бүтээгдэхүүний нэрс
Хийгдэх шинжилгээ
 
 
Ариун чанар
Хэмжээ
АВО, резус
Хаяглалт
Гематокрит
Гемоглобин
Хадгалалтын эцэс дэхь улаан эсийн задрал
Нийт уураг
фибриноген
VIII факторын идэвх
IX факторын идэвх
Ялтаст эсийн тоо
Улаан эсийн тоо
РН
Цагаан эсийн тоо
Таньцийн идэвх
Бүхэл цус
+
+
+
+
+
+
+
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Улаан эсийн өтгөрүүлэг
+
+
+
+
+
+
+
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Даршилсан улаан эс
+
+
+
+
+
+
+
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Угаасан улаан эс
+
+
+
+
+
+
+
+
 
 
 
+
 
 
+
 
Цагаан эсгүйжүүл-сэн улаан эс
+
+
+
+
+
+
 
 
 
 
 
 
 
 
+
 
Шингэн сийвэн
+
+
+
+
 
 
 
+
+
 
+
 
 
 
 
 
К сийвэн
+
+
+
+
 
 
 
+
+
 
+
 
 
 
 
 
Хөлдөөсөн шинэ сийвэн
+
+
+
+
 
 
 
+
+
+
+
 
 
 
 
 
Ялтаст эсийн өтгөрүүлэг
+
+
+
+
 
 
 
 
 
 
 
+
+
+
 
 
Криопреципитат
+
+
+
+
 
 
 
 
+
+
 
 
 
 
 
 
Цусны АВО бүлэг тодорхойлох стандарт ийлдэс
 
+
+
+
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
+
Бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэх явцад дараах нян судлалын шинжилгээт хяналтыг хийнэ. Үүнд:
Нээлттэй системээр үйлдвэрлэсэн   бүтээгдэхүүний   цуврал бүрт, битүү системээр үйлдвэрлэсэн бүтээгдэхүүний савлалтын 1%-д ариун чанар үзэх Нээлттэй системээр үйлдвэрлэл явуулж байгаа үед агаар, ариун материал, гарын арчдасын шинжилгээг сард 4-өөс доошгүй удаа түүврээр хийх Донорын тохойн нугалааны арчдасын шинжилгээг цуврал бүрт 1 удаа авах