A

A

A

  • Нүүр
  • Сайдын тушаал
  • Жишсэн дундаж хүний илчлэгийн хоногийн хэрэгцээг хангах хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээ
Бүлэг: 1979
Эруул мэндийн сайдын 2008 оны
257 тоот тушаалын дөрөвдүгээр
хавсралт
 
Жишсэн дундаж хүний илчлэгийн хоногийн хэрэгцээг хангах хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээ
(сэрүүний улиралд)
 
Д/д
Хүнсний бүтээгдэхүүний нэр
Хоногт хэрэглэх хэмжээ (гр эсвэл мл)
Шимт бодисууд (гр)
Илчлэг (ккал)
Уураг
Үүнээс
Тос
Үүнээс
Нүүрс ус
амьтны
ургамлын
амьтны
ургамлын
1
Мах, махан бүтээгдэхүүн
200
38
38
0
25
25
0
0
374
2
Сүү
150
7
7
0
7
7
0
7
120
3
Тараг, аарц
200
6
6
0
6
6
0
8
113
4
Гурил
100
9
0
9
1
0
1
70
325
5
Гурилан бүтээгдэхүүн
220
12
0
12
2
0
2
95
452
6
Төрөл бүрийн будаа
78
9
0
9
0
0
0
57
269
7
Сахар, чихрийн зүйл
23
0
0
0
0
0
0
23
92
8
Төмс
140
3
0
3
0
0
0
28
123
9
Хүнсний ногоо
200
2
0
2
0
0
0
5
28
10
Буурцагт ургамал (вандуй, шош)
90
17
0
17
2
0
2
45
265
11
Жимс
180
1
0
1
0
0
0
20
84
12
Өндөг
19
2
2
0
2
2
0
0
30
13
Ургамлын тос
25
0
0
0
25
0
25
0
225
Бүгд
1625
106
53
53
70
40
30
358
2500
Үндсэн шимт бодисын илчлэг
424
212
212
630
360
270
1432
 
Үндсэн шимт бодисын илчлэгийн нийт илчлэгт эзлэх хэвь
17
 
 
25
 
 
58
 
Тайлбар:
•          Илчлэгийн хэрэщээг хангах хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээг харьцангуй эрүүл монгол хүний хүнсний бүтээгдэхүүний хоногийн дундаж хэрэглээн дээр
үндэслэн тогтоов.
•          Зөвлөмж болгож буй Жишсэн дундаж хүний илчлэгийн хоногийн хэрэгцээ нь НҮБ-ын   ХХААБ/ ДЭМБ -ын   2002 онд баталсан "Хүний илчлэгийн
хэрэгцээ"   /2550 ккал/-тэй дүйцэж байгаа болно.
•          Илчлэг, шимт бодисын хэрэгцээг  тооцоход мах, махан бүтээгдэхүүнийг үхрийн 1-р   мах;   гурилыг улаан буудайн 1-р   гурил;   гурилан бүтээгдэхүүнийг хөх
тарианы талх; сүү, сүүн бүтээгдэхүүнийг 3.2 хувийн тослогтой үнээний сүу; төрөл бүрийн будааг цагаан будаа; сахар, чихрийн зүйлийг элсэн чихэр; хүнсний
ногоог байцаа; жимс, жимсгэнийг алимаар тус тус төлөөлүүлэн авсан болно.