- Нүүр
- Сайдын тушаал
- Жишсэн дундаж хүний илчлэгийн хоногийн хэрэгцээг хангах хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээ
Эруул мэндийн сайдын 2008 оны
257 тоот тушаалын дөрөвдүгээр
хавсралт
257 тоот тушаалын дөрөвдүгээр
хавсралт
Жишсэн дундаж хүний илчлэгийн хоногийн хэрэгцээг хангах хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээ
(сэрүүний улиралд)
Д/д
|
Хүнсний бүтээгдэхүүний нэр
|
Хоногт хэрэглэх хэмжээ (гр эсвэл мл)
|
Шимт бодисууд (гр)
|
Илчлэг (ккал)
|
||||||
Уураг
|
Үүнээс
|
Тос
|
Үүнээс
|
Нүүрс ус
|
||||||
амьтны
|
ургамлын
|
амьтны
|
ургамлын
|
|||||||
1
|
Мах, махан бүтээгдэхүүн
|
200
|
38
|
38
|
0
|
25
|
25
|
0
|
0
|
374
|
2
|
Сүү
|
150
|
7
|
7
|
0
|
7
|
7
|
0
|
7
|
120
|
3
|
Тараг, аарц
|
200
|
6
|
6
|
0
|
6
|
6
|
0
|
8
|
113
|
4
|
Гурил
|
100
|
9
|
0
|
9
|
1
|
0
|
1
|
70
|
325
|
5
|
Гурилан бүтээгдэхүүн
|
220
|
12
|
0
|
12
|
2
|
0
|
2
|
95
|
452
|
6
|
Төрөл бүрийн будаа
|
78
|
9
|
0
|
9
|
0
|
0
|
0
|
57
|
269
|
7
|
Сахар, чихрийн зүйл
|
23
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
23
|
92
|
8
|
Төмс
|
140
|
3
|
0
|
3
|
0
|
0
|
0
|
28
|
123
|
9
|
Хүнсний ногоо
|
200
|
2
|
0
|
2
|
0
|
0
|
0
|
5
|
28
|
10
|
Буурцагт ургамал (вандуй, шош)
|
90
|
17
|
0
|
17
|
2
|
0
|
2
|
45
|
265
|
11
|
Жимс
|
180
|
1
|
0
|
1
|
0
|
0
|
0
|
20
|
84
|
12
|
Өндөг
|
19
|
2
|
2
|
0
|
2
|
2
|
0
|
0
|
30
|
13
|
Ургамлын тос
|
25
|
0
|
0
|
0
|
25
|
0
|
25
|
0
|
225
|
Бүгд
|
1625
|
106
|
53
|
53
|
70
|
40
|
30
|
358
|
2500
|
|
Үндсэн шимт бодисын илчлэг
|
424
|
212
|
212
|
630
|
360
|
270
|
1432
|
|
||
Үндсэн шимт бодисын илчлэгийн нийт илчлэгт эзлэх хэвь
|
17
|
|
|
25
|
|
|
58
|
|
Тайлбар:
• Илчлэгийн хэрэщээг хангах хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээг харьцангуй эрүүл монгол хүний хүнсний бүтээгдэхүүний хоногийн дундаж хэрэглээн дээр
үндэслэн тогтоов.
үндэслэн тогтоов.
• Зөвлөмж болгож буй Жишсэн дундаж хүний илчлэгийн хоногийн хэрэгцээ нь НҮБ-ын ХХААБ/ ДЭМБ -ын 2002 онд баталсан "Хүний илчлэгийн
хэрэгцээ" /2550 ккал/-тэй дүйцэж байгаа болно.
хэрэгцээ" /2550 ккал/-тэй дүйцэж байгаа болно.
• Илчлэг, шимт бодисын хэрэгцээг тооцоход мах, махан бүтээгдэхүүнийг үхрийн 1-р мах; гурилыг улаан буудайн 1-р гурил; гурилан бүтээгдэхүүнийг хөх
тарианы талх; сүү, сүүн бүтээгдэхүүнийг 3.2 хувийн тослогтой үнээний сүу; төрөл бүрийн будааг цагаан будаа; сахар, чихрийн зүйлийг элсэн чихэр; хүнсний
ногоог байцаа; жимс, жимсгэнийг алимаар тус тус төлөөлүүлэн авсан болно.
тарианы талх; сүү, сүүн бүтээгдэхүүнийг 3.2 хувийн тослогтой үнээний сүу; төрөл бүрийн будааг цагаан будаа; сахар, чихрийн зүйлийг элсэн чихэр; хүнсний
ногоог байцаа; жимс, жимсгэнийг алимаар тус тус төлөөлүүлэн авсан болно.
Текст томруулах
A
A
A