A

A

A

  • Нүүр
  • Сайдын тушаал
  • Жишсэн дундаж хүний илчлэгийн хоногийн хэрэгцээг хангах хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээ
Бүлэг: 1979
Эруүл мэндийн сайдын 2008 оны 257 тоот тушаалын тавдугаар хавсралт
Жишсэн дундаж хүний илчлэгийн хоногийн хэрэгцээг хангах хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээ
(зуны улиралд)
 
Д/д
Хүнсний бүтээгдэхүүний нэр
Хоногт хэрэглэх хэмжээ (гр эсвэл мл)
Шимт бодисууд (гр)
Илчлэг (ккал)
Уураг
Үүнээс
Тос
Үүнээс
Нүүрс ус
амьтны
ургамлын
амьтны
ургамлын
1
Мах, махан бүтээгдэхүүн
150
28
28
0
19
19
0
0
281
2
Сүү
200
10
10
0
9
9
0
10
160
3
Тараг, аарц
295
8
8
0
9
9
0
12
166
4
Гурил
100
9
0
9
1
0
1
70
325
5
Гурилан бүтээгдэхүүн
220
12
0
12
2
0
2
95
452
6
Будаа
78
9
0
9
0
0
0
57
269
7
Сахар, чихрийн зүйл
23
0
0
0
0
0
■0
23
92
8
Темс
140
3
0
3
0
0
0
28
123
9
Хүнсний ногоо
200
2
0
2
0
0
0
5
28
10
Буурцагт ургамал (вандуй, шош)
90
17
0
17
2
0
2
45
265
11
Жимс
180
1
0
1
0
0
0
20
84
12
Өндөг
19
2
2
0
2
2
0
0
30
13
Ургамлын тос
25
0
0
0
25
0
25
0
225
Бүгд
1720
101
48
53
69
39
30
365
2500
Үндсэн шимт бодисын илчлэг
404
192
212
621
351
270
1460
 
Үндсэн шимт бодисын илчлэгийн нийт илчлэгт эзлэх хэвь
16
 
 
25
 
 
59
 
Тайлбар:
•          Илчлэгийн хэрэщээг хангах хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээг харьцангуй эрүүл монгол хүний хүнсний бүтээгдэхүүний хоногийн дундаж хэрэглээн дээр
үндэслэн тогтоов.
•          Зөвлемж болгож буй Жишсэн дундаж хүний илчлэгийн хоногийн хэрэгцээ нь НҮБ-ын ХХААБ/ ДЭМБ -ын   2002 онд баталсан "Хүний илчлэгийн
хэрэгцээ"   /2550 ккал/-тэй дүйцэж байгаа болно.
•          Илчлэг, шимт бодисын хэрэгцээг  тооцоход мах, махан бүтээгдэхүүнийг үхрийн 1-р   мах;   гурилыг улаан буудайн 1-р   гурил;   гурилан бүтээгдэхүүнийг хөх
тарианы талх; сүү, сүүн бүтээгдэхүүнийг 3.2 хувийн тослогтой үнээний сүү; төрөл бүрийн будааг цагаан будаа; сахар, чихрийн зүйлийг элсэн чихэр; хүнсний
ногоог байцаа; жимс, жимсгэнийг алимаар тус тус төлөөлүүлэн авсан болно.