- Нүүр
- Сайдын тушаал
- Жишсэн дундаж хүний илчлэгийн хоногийн хэрэгцээг хангах хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээ
Эруүл мэндийн сайдын 2008 оны 257 тоот тушаалын тавдугаар хавсралт
Жишсэн дундаж хүний илчлэгийн хоногийн хэрэгцээг хангах хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээ
(зуны улиралд)
Д/д
|
Хүнсний бүтээгдэхүүний нэр
|
Хоногт хэрэглэх хэмжээ (гр эсвэл мл)
|
Шимт бодисууд (гр)
|
Илчлэг (ккал)
|
||||||
Уураг
|
Үүнээс
|
Тос
|
Үүнээс
|
Нүүрс ус
|
||||||
амьтны
|
ургамлын
|
амьтны
|
ургамлын
|
|||||||
1
|
Мах, махан бүтээгдэхүүн
|
150
|
28
|
28
|
0
|
19
|
19
|
0
|
0
|
281
|
2
|
Сүү
|
200
|
10
|
10
|
0
|
9
|
9
|
0
|
10
|
160
|
3
|
Тараг, аарц
|
295
|
8
|
8
|
0
|
9
|
9
|
0
|
12
|
166
|
4
|
Гурил
|
100
|
9
|
0
|
9
|
1
|
0
|
1
|
70
|
325
|
5
|
Гурилан бүтээгдэхүүн
|
220
|
12
|
0
|
12
|
2
|
0
|
2
|
95
|
452
|
6
|
Будаа
|
78
|
9
|
0
|
9
|
0
|
0
|
0
|
57
|
269
|
7
|
Сахар, чихрийн зүйл
|
23
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
■0
|
23
|
92
|
8
|
Темс
|
140
|
3
|
0
|
3
|
0
|
0
|
0
|
28
|
123
|
9
|
Хүнсний ногоо
|
200
|
2
|
0
|
2
|
0
|
0
|
0
|
5
|
28
|
10
|
Буурцагт ургамал (вандуй, шош)
|
90
|
17
|
0
|
17
|
2
|
0
|
2
|
45
|
265
|
11
|
Жимс
|
180
|
1
|
0
|
1
|
0
|
0
|
0
|
20
|
84
|
12
|
Өндөг
|
19
|
2
|
2
|
0
|
2
|
2
|
0
|
0
|
30
|
13
|
Ургамлын тос
|
25
|
0
|
0
|
0
|
25
|
0
|
25
|
0
|
225
|
Бүгд
|
1720
|
101
|
48
|
53
|
69
|
39
|
30
|
365
|
2500
|
|
Үндсэн шимт бодисын илчлэг
|
404
|
192
|
212
|
621
|
351
|
270
|
1460
|
|
||
Үндсэн шимт бодисын илчлэгийн нийт илчлэгт эзлэх хэвь
|
16
|
|
|
25
|
|
|
59
|
|
Тайлбар:
• Илчлэгийн хэрэщээг хангах хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээг харьцангуй эрүүл монгол хүний хүнсний бүтээгдэхүүний хоногийн дундаж хэрэглээн дээр
үндэслэн тогтоов.
үндэслэн тогтоов.
• Зөвлемж болгож буй Жишсэн дундаж хүний илчлэгийн хоногийн хэрэгцээ нь НҮБ-ын ХХААБ/ ДЭМБ -ын 2002 онд баталсан "Хүний илчлэгийн
хэрэгцээ" /2550 ккал/-тэй дүйцэж байгаа болно.
хэрэгцээ" /2550 ккал/-тэй дүйцэж байгаа болно.
• Илчлэг, шимт бодисын хэрэгцээг тооцоход мах, махан бүтээгдэхүүнийг үхрийн 1-р мах; гурилыг улаан буудайн 1-р гурил; гурилан бүтээгдэхүүнийг хөх
тарианы талх; сүү, сүүн бүтээгдэхүүнийг 3.2 хувийн тослогтой үнээний сүү; төрөл бүрийн будааг цагаан будаа; сахар, чихрийн зүйлийг элсэн чихэр; хүнсний
ногоог байцаа; жимс, жимсгэнийг алимаар тус тус төлөөлүүлэн авсан болно.
тарианы талх; сүү, сүүн бүтээгдэхүүнийг 3.2 хувийн тослогтой үнээний сүү; төрөл бүрийн будааг цагаан будаа; сахар, чихрийн зүйлийг элсэн чихэр; хүнсний
ногоог байцаа; жимс, жимсгэнийг алимаар тус тус төлөөлүүлэн авсан болно.
Текст томруулах
A
A
A