A

A

A

  • Нүүр
  • Сайдын тушаал
  • ЖИШСЭН ДУНДАЖ ХҮНИЙ ИЛЧЛЭГ, ШИМТ БОДИСЫН ХОНОГИЙН ЗӨВЛӨМЖ ХЭМЖЭЭГ ХАНГАХ ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ ЖИШИГ ХЭМЖЭЭ
Бүлэг: 1979

Эрүүл мэндийн сайдын 2017 оны А/74 дүгээр тушаалын 4 дүгээр хавсралт

ЖИШСЭН ДУНДАЖ ХҮНИЙ ИЛЧЛЭГ, ШИМТ БОДИСЫН ХОНОГИЙН ЗӨВЛӨМЖ ХЭМЖЭЭГ ХАНГАХ ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ ЖИШИГ ХЭМЖЭЭ

Хүнсний бүтээгдэхүүний
нэр төрөл

Хоногт хэрэглэх хэмжээ (г)

Үндсэн шимт бодисууд (г)

Илчлэг (ккал)

Уураг

Тос

Нүүрс ус

Нийт

үүнээс

Нийт

үүнээс

амьтны

ургамлын

амьтны

ургамлын

Малын мах

120

19

19

 

12

12

 

 

180

Загас

30

5

5

 

4

4

 

 

60

Шувууны мах

40

8

8

 

3

3

 

 

63

Сүү (үнээний сүү, 3.2% тос)

160

5

5

 

5

5

 

8

95

Цагаан идээ (тараг)

180

5

5

 

6

6

 

7

102

Гурил

100

13

 

13

1

 

1

74

357

Гурилан бүтээгдэхүүн

180

14

 

14

2

 

2

125

575

Төрөл бүрийн будаа

50

4

 

4

0

 

0

31

140

Төмс

120

2

 

2

0

 

0

24

108

Хүнсний ногоо

260

3

 

3

0

 

0

18

85

Буурцагт ургамал

40

8

 

8

1

 

1

20

119

Жимс, жимсгэнэ

200

1

 

1

0

 

0

20

82

Өндөг

20

3

3

0

2

 

2

0

32

Ургамлын тос

23

 

 

 

23

 

23

 

207

Цөцгийн тос, 72% тослог

10

 

 

 

7

7

 

 

66

Сахар, чихрийн зүйл

33

 

 

 

 

 

 

33

128

БҮГД

1563

90

45

45

67

37

30

360

2400

Үндсэн шимт бодисын илчлэг

360

 

 

600

 

 

1440

 

Үндсэн шимт бодисын илчлэгийн эзлэх хувь

15%

 

 

25%

 

 

60%

 

 

Тайлбар:

·         Хоногт хэрэглэх мах, махан бүтээгдэхүүн, гурил, гурилан бүтээгдэхүүн, төрөл бүрийн будааны жишиг хэмжээг Монгол хүний хоногийн дундаж хэрэглээг үндэслэв.

·         Хоногийн хүнсээр авах нийт илчлэгийн хэмжээг  Дэлхийн  Хүнс, хөдөө аж ахуйн байгууллага,  Дэлхийн эрүүл мэндийн байгууллага, Нэгдсэн үндэсний байгууллагын   мэргэжлийн шинжээчдийн  2001/2002 оны зөвлөлгөөнөөр хэлэлцэн баталсан ”Хүний илчлэгийн хэрэгцээ”-гээр тооцсон болно.

·         Зөвлөмж болгож буй хүнсний бүтээгдэхүүнээр  авах илчлэг, уураг, тос, нүүрс усны хэмжээг тооцохдоо мах, махан бүтээгдэхүүнийг үхрийн мах, гурилыг улаан буудайн 1-р гурил, гурил, гурилан бүтээгдэхүүнийг улаан буудайн гурилан талх, сүүн бүтээгдэхүүнийг тараг, төрөл бүрийн будааг цагаан будаа, сахар, чихрийн зүйлийг элсэн чихэр, хүнсний ногоог лууван, жимс, жимсгэнийг алимаар төлөөлүүлэн авсан.

·         Хоногт хэрэглэвэл зохих хүнсний бүтээгдэхүүнээр авах үндсэн шимт бодисын илчлэгийн харьцаа нь  ДЭМБ-ын зөвлөмжид нийцэж байгаа болно.