- Нүүр
- Сайдын тушаал
- ЖИШСЭН ДУНДАЖ ХҮНИЙ ИЛЧЛЭГ, ШИМТ БОДИСЫН ХОНОГИЙН ЗӨВЛӨМЖ ХЭМЖЭЭГ ХАНГАХ ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ ЖИШИГ ХЭМЖЭЭ
Эрүүл мэндийн сайдын 2017 оны А/74 дүгээр тушаалын 4 дүгээр хавсралт
ЖИШСЭН ДУНДАЖ ХҮНИЙ ИЛЧЛЭГ, ШИМТ БОДИСЫН ХОНОГИЙН ЗӨВЛӨМЖ ХЭМЖЭЭГ ХАНГАХ ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ ЖИШИГ ХЭМЖЭЭ
Хүнсний бүтээгдэхүүний |
Хоногт хэрэглэх хэмжээ (г) |
Үндсэн шимт бодисууд (г) |
Илчлэг (ккал) |
||||||
Уураг |
Тос |
Нүүрс ус |
|||||||
Нийт |
үүнээс |
Нийт |
үүнээс |
||||||
амьтны |
ургамлын |
амьтны |
ургамлын |
||||||
Малын мах |
120 |
19 |
19 |
|
12 |
12 |
|
|
180 |
Загас |
30 |
5 |
5 |
|
4 |
4 |
|
|
60 |
Шувууны мах |
40 |
8 |
8 |
|
3 |
3 |
|
|
63 |
Сүү (үнээний сүү, 3.2% тос) |
160 |
5 |
5 |
|
5 |
5 |
|
8 |
95 |
Цагаан идээ (тараг) |
180 |
5 |
5 |
|
6 |
6 |
|
7 |
102 |
Гурил |
100 |
13 |
|
13 |
1 |
|
1 |
74 |
357 |
Гурилан бүтээгдэхүүн |
180 |
14 |
|
14 |
2 |
|
2 |
125 |
575 |
Төрөл бүрийн будаа |
50 |
4 |
|
4 |
0 |
|
0 |
31 |
140 |
Төмс |
120 |
2 |
|
2 |
0 |
|
0 |
24 |
108 |
Хүнсний ногоо |
260 |
3 |
|
3 |
0 |
|
0 |
18 |
85 |
Буурцагт ургамал |
40 |
8 |
|
8 |
1 |
|
1 |
20 |
119 |
Жимс, жимсгэнэ |
200 |
1 |
|
1 |
0 |
|
0 |
20 |
82 |
Өндөг |
20 |
3 |
3 |
0 |
2 |
|
2 |
0 |
32 |
Ургамлын тос |
23 |
|
|
|
23 |
|
23 |
|
207 |
Цөцгийн тос, 72% тослог |
10 |
|
|
|
7 |
7 |
|
|
66 |
Сахар, чихрийн зүйл |
33 |
|
|
|
|
|
|
33 |
128 |
БҮГД |
1563 |
90 |
45 |
45 |
67 |
37 |
30 |
360 |
2400 |
Үндсэн шимт бодисын илчлэг |
360 |
|
|
600 |
|
|
1440 |
|
|
Үндсэн шимт бодисын илчлэгийн эзлэх хувь |
15% |
|
|
25% |
|
|
60% |
|
Тайлбар:
· Хоногт хэрэглэх мах, махан бүтээгдэхүүн, гурил, гурилан бүтээгдэхүүн, төрөл бүрийн будааны жишиг хэмжээг Монгол хүний хоногийн дундаж хэрэглээг үндэслэв.
· Хоногийн хүнсээр авах нийт илчлэгийн хэмжээг Дэлхийн Хүнс, хөдөө аж ахуйн байгууллага, Дэлхийн эрүүл мэндийн байгууллага, Нэгдсэн үндэсний байгууллагын мэргэжлийн шинжээчдийн 2001/2002 оны зөвлөлгөөнөөр хэлэлцэн баталсан ”Хүний илчлэгийн хэрэгцээ”-гээр тооцсон болно.
· Зөвлөмж болгож буй хүнсний бүтээгдэхүүнээр авах илчлэг, уураг, тос, нүүрс усны хэмжээг тооцохдоо мах, махан бүтээгдэхүүнийг үхрийн мах, гурилыг улаан буудайн 1-р гурил, гурил, гурилан бүтээгдэхүүнийг улаан буудайн гурилан талх, сүүн бүтээгдэхүүнийг тараг, төрөл бүрийн будааг цагаан будаа, сахар, чихрийн зүйлийг элсэн чихэр, хүнсний ногоог лууван, жимс, жимсгэнийг алимаар төлөөлүүлэн авсан.
· Хоногт хэрэглэвэл зохих хүнсний бүтээгдэхүүнээр авах үндсэн шимт бодисын илчлэгийн харьцаа нь ДЭМБ-ын зөвлөмжид нийцэж байгаа болно.
Текст томруулах
A
A
A