- Нүүр
- Засгийн газрын тогтоол
- СПИРТ ҮЙЛДВЭРЛЭХ ТЕХНОЛОГИЙН ДАМЖЛАГЫН ХОРОГДЛЫН НОРМАТИВ, БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ ГАРЦЫН БҮЛЭГЛЭСЭН НОРМ
Засгийн газрын 2019 оны 467 дугаар
тогтоолын 11 дүгээр хавсралт
СПИРТ ҮЙЛДВЭРЛЭХ ТЕХНОЛОГИЙН ДАМЖЛАГЫН ХОРОГДЛЫН
НОРМАТИВ, БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ ГАРЦЫН БҮЛЭГЛЭСЭН НОРМ
1. Нэг тонн цардуулаас авах спиртийн гарцын бүлэглэсэн нормыг 657 литрээр тогтооно.
2. Спирт үйлдвэрлэлийн явцад гарах цардуул, элсэн чихэр, спиртийн хорогдол:
Технологийн дамжлага |
Хорогдлын төрөл |
Хорогдлын хэмжээ |
Түүхий эд бэлтгэх |
Тариаг тээрэмдэх үеийн цардуулын хорогдол үр тарианы цардуулын |
0.3 хувиас ихгүй |
Чаналга бэлтгэх |
-Үр тариа болон төмсөөр чаналга бэлтгэхэд, чаналгад орж байгаа түүхий эдийн |
4 хүртэл хувь |
үүнээс тодорхойлох боломжгүй элсэн чихрийн хорогдол |
0.3 хувь |
|
Үйлдвэрлэлд ашиглаж байгаа технологи, тоног төхөөрөмжөөс хамааруулан спиртийн гарцыг дараахь байдлаар нэмэгдүүлэн тооцно: |
|
|
-Соёолжийг гүний аргаар өсгөвөрлөсөн микроорганизмаар бүрэн сольсон бол |
0.7 дал/тн |
|
хэсэгчлэн сольсон бол |
0.35 дал/тн |
|
-Соёолжийг гадаргуугийн аргаар өсгөвөрлөсөн микроорганизмаар бүрэн сольсон бол |
0.3 дал/тн |
|
хэсэгчлэн сольсон бол |
0.2 дал/тн |
|
Исгэх |
-Цардуулын нийт хорогдол түүхий эдийн цардуулын хувиас |
4 хувь |
үүнээс дрожжийн биомассын нийлэгжилтэд |
1.5 хувь |
|
глицерин үүсгэхэд |
2.5 хувь |
|
-Нүүрсхүчлийн хийтэй хамт гадагшлах хорогдол, нийт спиртийн |
0.8 хувь |
|
-Исгэлтийн ган нь тагтай, битүүмжлэлтэй, спирт баригчтай байх бөгөөд энэ тохиолдолд спиртийн хорогдол, нийт спиртийн |
0.2 хувь |
|
-Исэх явцад эрчимтэй хутгадаг бол хорогдол |
0.1 дал/тн |
|
-Исэлтийг 24 цаг богиносгоход |
0.8 дал/тн |
|
дараагийн 6 цаг тутамд |
0.2 дал/тн |
|
|
Хүйтний болон дулааны улиралд нэрсэн спиртийн нэрэх үеийн хорогдлыг спиртийн чанар, ангиллаас хамааруулан дараахь томьёогоор тооцно: |
|
Тансаг болон онцгой спирт: |
|
|
Хүйтний улиралд
Дулааны улиралд |
3. Спиртийг гадаа ил татсан шугам хоолойгоор дамжуулахад гарах хорогдлын хэмжээ
№ |
Дамжуулах хоолойн урт |
Хорогдлын норм |
|||
10 дугаар сарын 1-нээс 3 дугаар сарын 31 |
4 дүгээр сарын 1-нээс 9 дүгээр сарын 30 |
||||
1. |
Шахуургаар |
100 м, түүнээс доош |
0.017 |
0.025 |
|
2. |
100 м-ээс дээших 10 м тутамд |
0.006 |
0.008 |
||
3. |
Өөрийн урсгалаар |
100 м, түүнээс доош |
0.010 |
0.020 |
|
4. |
100 м-ээс дээших 10 м тутамд |
0.005 |
0.007 |
Тайлбар: Энэ нормыг спирт, архины үйлдвэрийн аль алинд нь мөрдөнө.
4. Спиртийг үйлдвэрлэлийн дотор шилжүүлэх үеийн хорогдол
№ |
Хорогдлын хувь тогтоох үзүүлэлт |
Хэмжих нэгж |
Хорогдлын норм |
1. |
Хэмжигчээс галт тэрэг, автоцистерн буюу хадгалах саванд юүлэх |
Шилжүүлж буюу юүлж байгаа усгүй спиртээс хорогдох хувь |
|
а/шахуургаар: |
|||
хүйтний улиралд |
0.049 |
||
дулааны улиралд |
0.07 |
||
б/өөрийн урсгалаар: |
|||
хүйтний улиралд |
0.03 |
||
дулааны улиралд |
0.05 |
||
2. |
Галт тэрэгнээс хэмжүүр буюу өөр саванд юүлэх |
||
а/шахуургаар: |
|||
хүйтний улиралд |
0.07 |
||
дулааны улиралд |
0.11 |
||
б/өөрийн урсгалаар: |
|||
хүйтний улиралд |
0.05 |
||
дулааны улиралд |
0.07 |
||
3. |
Байнгын суурилагдсан сав буюу автоцистернээс галт тэрэгний цистернд юүлэх |
||
а/шахуургаар: |
|||
хүйтний улиралд |
0.04 |
||
дулааны улиралд |
0.07 |
||
б/өөрийн урсгалаар: |
|||
хүйтний улиралд |
0.03 |
||
дулааны улиралд |
0.07 |
||
4. |
Хэмжүүрээс торх саванд, торх савнаас хэмжүүрт юүлэх: |
||
хүйтний улиралд |
0.09 |
||
дулааны улиралд |
0.1 |
||
5. |
Галт тэрэгний цистернээс цистернд буюу өөр саванд юүлэх: |
||
хүйтний улиралд |
0.07 |
||
дулааны улиралд |
0.11 |
Текст томруулах
A
A
A