A

A

A

  • Нүүр
  • Сайдын тушаал
  • ЦЭЦЭРЛЭГИЙН НАСНЫ ХҮҮХДИЙН ХОНОГИЙН ХЭРЭГЦЭЭГ ХАНГАХ ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ ЖИШИГ ХЭМЖЭЭ /1-3 НАС/
Бүлэг: 1979

Боловсрол, шинжлэх ухааны сайд,

Эрүүл мэндийн сайд, Сангийн сайдын 2020 оны

12 сарын 2өдрийн А/166 / А/559/ 222 дугаар

 хамтарсан тушаалын хоёрдугаар хавсралт-1

 

ЦЭЦЭРЛЭГИЙН НАСНЫ ХҮҮХДИЙН ХОНОГИЙН ХЭРЭГЦЭЭГ ХАНГАХ

ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ ЖИШИГ ХЭМЖЭЭ /1-3 НАС/

 

Хүнсний бүтээгдэхүүн

Хоногт хэрэглэх хэмжээ (гр)

Үндсэн шимт бодис (гр)

Илчлэг (ккал)

 

Уураг

Тос

Нүүрсус

 
 

Малын мах

60

14

5

 

98

 

Таван цул

20

3

1

 

22

 

Бусад мах /тахиа, загас, гахай/

15

4

1

 

29

 

Сүү (үнээний сүү, 3.2%)

70

2

2

3

45

 

Цагаан идээ (тараг, 2.5%)

80

2

2

3

41

 

Гурил

45

4

 

31

146

 

Гурилан бүтээгдэхүүн

70

6

2

36

186

 

Төрөл бүрийн будаа

30

2

 

24

106

 

Төмс

50

1

 

8

38

 

Хүнсний ногоо

120

2

 

8

40

 

Буурцагт ургамал (вандуй, шош)

20

1

 

4

21

 

Жимс, жимсгэнэ

120

 

 

16

68

 

Ургамлын тос

10

 

10

 

90

 

Цөцгийн тос, 75% тослог

6

 

5

 

41

 

Сахар, чихрийн зүйл

12

 

 

12

48

 

НИЙТ

42

30

147

1020

 

Үндсэн шимт бодисын илчлэг 

167

266

586

 

Үндсэн шимт бодисын илчлэгийн хувь

16%

26%

57%

 
 

 

Тайлбар: 1. Хоногт авбал зохих илчлэгийн 100 хувийг авахаар тооцсон болно.

 2. Илчлэг, шимт бодисын хэрэгцээг тооцоход махыг үхрийн гуяны мах, таван цулыг хонины /уушги, зүрх, гүзээ, элэг, бөөр/, бусад махыг тахианы махаар, гурилыг улаан буудайн 1 дүгээр гурилаар, гурилан бүтээгдэхүүнийг Та-Чи ХХК-ийн мишээл талх, төрөл бүрийн будааг цагаан будаагаар, хүнсний ногоог монгол луувангаар, жимсийг улаан алимаар, буурцагт ургамлыг лаазалсан хүрэн шошоор төлөөлүүлэн авсан болно.

 3. Хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээ нь тухайн бүтээгдэхүүний цэвэр жин бөгөөд хүнсний бүтээгдэхүүний захиалга, ханган нийлүүлэлт хийхдээ хорогдлыг нэмж тооцож, төлөвлөнө.

Боловсрол, шинжлэх ухааны сайд,

Эрүүл мэндийн сайд, Сангийн сайдын 2020 оны

12 сарын 2 өдрийн А/166 / А/559/ 222 дугаар

 хамтарсан тушаалын хоёрдугаар хавсралт-2

 

 ЦЭЦЭРЛЭГИЙН НАСНЫ ХҮҮХДИЙН ХОНОГИЙН ХЭРЭГЦЭЭГ

ХАНГАХ ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ ЖИШИГ ХЭМЖЭЭ /4-6 НАС/

 

Хүнсний бүтээгдэхүүн

Хоногт хэрэглэх хэмжээ (гр)

Үндсэн шимт бодис (гр)

Илчлэг (ккал)

 

Уураг

Тос

Нүүрсус

 
 

Малын мах

80

18

6

 

 131

 

Таван цул

25

4

1

 

 28

 

Бусад мах /тахиа, загас, гахай/

20

6

2

 

 38

 

Сүү (үнээний сүү, 3.2%)

120

4

4

6

 73

 

Цагаан идээ (тараг, 2.5%)

130

4

3

6

 67

 

Гурил

55

5

1

38

 179

 

Гурилан бүтээгдэхүүн

100

8

3

51

 266

 

Төрөл бүрийн будаа

55

3

1

44

 195

 

Төмс

65

1

 

11

 50

 

Хүнсний ногоо

160

2

 

11

 54

 

Буурцагт ургамал (вандуй, шош)

30

2

 

6

 31

 

Жимс, жимсгэнэ

160

 

 

22

 91

 

Ургамлын тос

10

 

10

 

 90

 

Цөцгийн тос, 75% тослог

8

 

6

 

 55

 

Сахар, чихрийн зүйл

14

 

 

14

 56

 

НИЙТ

58

38

208

1402

 

Үндсэн шимт бодисын илчлэг 

233

338

832

 

Үндсэн шимт бодисын илчлэгийн хувь

17%

24%

59%

 
 

 

Тайлбар: 1. Хоногт авбал зохих илчлэгийн 100 хувийг авахаар тооцсон болно.

 2. Илчлэг, шимт бодисын хэрэгцээг тооцоход махыг үхрийн гуяны мах, таван цулыг хонины /уушги, зүрх, гүзээ, элэг, бөөр/, бусад махыг тахианы махаар, гурилыг улаан буудайн 1 дүгээр гурилаар, гурилан бүтээгдэхүүнийг Та-Чи ХХК-ийн мишээл талх, төрөл бүрийн будааг цагаан будаагаар, хүнсний ногоог монгол луувангаар, жимсийг улаан алимаар, буурцагт ургамлыг лаазалсан хүрэн шошоор төлөөлүүлэн авсан болно.

 3. Хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээ нь тухайн бүтээгдэхүүний цэвэр жин бөгөөд хүнсний бүтээгдэхүүний захиалга, ханган нийлүүлэлт хийхдээ хорогдлыг нэмж тооцож, төлөвлөнө.

 

 Боловсрол, шинжлэх ухааны сайд,

Эрүүл мэндийн сайд, Сангийн сайдын 2020 оны 12 сарын 2 өдрийн А/166 / А/559/ 222 дугаар хамтарсан тушаалын гуравдугаар хавсралт-1

 

ЕРӨНХИЙ БОЛОВСРОЛЫН СУРГУУЛИЙН НАСНЫ ХҮҮХДИЙН ХОНОГИЙН ХЭРЭГЦЭЭГ

 ХАНГАХ ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ ЖИШИГ ХЭМЖЭЭ /7-10 НАС/

 

Хүнсний бүтээгдэхүүн

Хоногт хэрэглэх хэмжээ (гр)

Үндсэн шимт бодис (гр)

Илчлэг (ккал)

 

Уураг

Тос

Нүүрсус

 
 

Малын мах

83

19

7

 

136

 

Таван цул

30

5

1

 

33

 

Бусад мах /тахиа, загас, гахай/

25

7

2

 

48

 

Сүү (үнээний сүү, 3.2%)

150

5

5

7

96

 

Цагаан идээ (тараг, 2.5%)

160

5

4

7

83

 

Гурил

70

7

1

49

228

 

Гурилан бүтээгдэхүүн

120

9

4

61

319

 

Төрөл бүрийн будаа

70

4

1

56

248

 

Төмс

75

2

 

12

58

 

Хүнсний ногоо

210

3

 

14

71

 

Буурцагт ургамал (вандуй, шош)

35

2

 

7

36

 

Жимс, жимсгэнэ

200

1

 

27

114

 

Ургамлын тос

15

 

15

 

135

 

Цөцгийн тос, 75% тослог

10

 

8

 

68

 

Сахар, чихрийн зүйл

16

 

 

16

64

 

НИЙТ

68

48

275

1735

 

Үндсэн шимт бодисын илчлэг 

273

434

1027

 

Үндсэн шимт бодисын илчлэгийн хувь

16%

25%

59%

 
 

 

Тайлбар: 1. Хоногт авбал зохих илчлэгийн 100 хувийг авахаар тооцсон болно.

 2. Илчлэг, шимт бодисын хэрэгцээг тооцоход махыг үхрийн гуяны мах, таван цулыг хонины /уушги, зүрх, гүзээ, элэг, бөөр/, бусад махыг тахианы махаар, гурилыг улаан буудайн 1 дүгээр гурилаар, гурилан бүтээгдэхүүнийг Та-Чи ХХК-ийн мишээл талх, төрөл бүрийн будааг цагаан будаагаар, хүнсний ногоог монгол луувангаар, жимсийг улаан алимаар, буурцагт ургамлыг лаазалсан хүрэн шошоор төлөөлүүлэн авсан болно.

 3. Хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээ нь тухайн бүтээгдэхүүний цэвэр жин бөгөөд хүнсний бүтээгдэхүүний захиалга, ханган нийлүүлэлт хийхдээ хорогдлыг нэмж тооцож, төлөвлөнө.

 

Боловсрол, шинжлэх ухааны сайд,

Эрүүл мэндийн сайд, Сангийн сайдын 2020 оны

12 сарын 2 өдрийн А/166 / А/559/ 222 дугаар

 хамтарсан тушаалын гуравдугаар хавсралт-2

 

ЕРӨНХИЙ БОЛОВСРОЛЫН СУРГУУЛИЙН НАСНЫ ХҮҮХДИЙН ХОНОГИЙН

 ХЭРЭГЦЭЭГ ХАНГАХ ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ ЖИШИГ ХЭМЖЭЭ /11-14 НАС/

 

Хүнсний бүтээгдэхүүн

Хоногт хэрэглэх хэмжээ (гр)

Үндсэн шимт бодис (гр)

Илчлэг (ккал)

 

Уураг

Тос

Нүүрсус

 
 

Малын мах

100

23

8

 

164

 

Таван цул

41

7

2

 

45

 

Бусад мах /тахиа, загас, гахай/

25

7

2

 

48

 

Сүү (үнээний сүү, 3.2%)

200

7

7

10

128

 

Цагаан идээ (тараг, 2.5%)

180

5

5

8

93

 

Гурил

95

9

1

66

309

 

Гурилан бүтээгдэхүүн

200

16

7

102

532

 

Төрөл бүрийн будаа

100

6

1

80

354

 

Төмс

80

2

 

13

61

 

Хүнсний ногоо

250

3

 

17

84

 

Буурцагт ургамал (вандуй, шош)

40

2

 

8

41

 

Жимс, жимсгэнэ

250

1

 

34

142

 

Ургамлын тос

20

 

20

 

180

 

Цөцгийн тос, 75% тослог

12

 

9

 

82

 

Сахар, чихрийн зүйл

18

 

 

18

72

 

НИЙТ

88

62

356

2335

 

Үндсэн шимт бодисын илчлэг 

352

560

1423

 

Үндсэн шимт бодисын илчлэгийн хувь

15%

24%

61%

 
 

 

Тайлбар: 1. Хоногт авбал зохих илчлэгийн 100 хувийг авахаар тооцсон болно.

 2. Илчлэг, шимт бодисын хэрэгцээг тооцоход махыг үхрийн гуяны мах, таван цулыг хонины /уушги, зүрх, гүзээ, элэг, бөөр/, бусад махыг тахианы махаар, гурилыг улаан буудайн 1 дүгээр гурилаар, гурилан бүтээгдэхүүнийг Та-Чи ХХК-ийн мишээл талх, төрөл бүрийн будааг цагаан будаагаар, хүнсний ногоог монгол луувангаар, жимсийг улаан алимаар, буурцагт ургамлыг лаазалсан хүрэн шошоор төлөөлүүлэн авсан болно.

 3. Хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээ нь тухайн бүтээгдэхүүний цэвэр жин бөгөөд хүнсний бүтээгдэхүүний захиалга, ханган нийлүүлэлт хийхдээ хорогдлыг нэмж тооцож, төлөвлөнө.

 

 

 

Боловсрол, шинжлэх ухааны сайд,

Эрүүл мэндийн сайд, Сангийн сайдын 2020 оны

12 сарын 2 өдрийн А/166 / А/559/ 222 дугаар

 хамтарсан тушаалын гуравдугаар хавсралт-3

 

ЕРӨНХИЙ БОЛОВСРОЛЫН СУРГУУЛИЙН НАСНЫ ХҮҮХДИЙН ХОНОГИЙН

 ХЭРЭГЦЭЭГ ХАНГАХ ХҮНСНИЙ БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ ЖИШИГ ХЭМЖЭЭ /15-18 НАС/

 

Хүнсний бүтээгдэхүүн

Хоногт хэрэглэх хэмжээ (гр)

Үндсэн шимт бодис (гр)

Илчлэг (ккал)

 

Уураг

Тос

Нүүрсус

 
 

Малын мах

115

26

9

 

188

 

Таван цул

59

10

3

 

65

 

Бусад мах /тахиа, загас, гахай/

30

9

3

 

57

 

Сүү (үнээний сүү, 3.2%)

200

7

7

10

128

 

Цагаан идээ (тараг, 2.5%)

200

6

5

9

103

 

Гурил

100

9

1

70

325

 

Гурилан бүтээгдэхүүн

200

16

7

102

532

 

Төрөл бүрийн будаа

110

7

1

88

389

 

Төмс

90

2

 

15

69

 

Хүнсний ногоо

270

4

 

19

91

 

Буурцагт ургамал (вандуй, шош)

45

3

 

8

46

 

Жимс, жимсгэнэ

270

1

 

37

154

 

Ургамлын тос

20

 

20

 

180

 

Цөцгийн тос, 75% тослог

12

 

9

 

82

 

Сахар, чихрийн зүйл

20

 

 

20

80

 

НИЙТ

98

65

377

2490

 

Үндсэн шимт бодисын илчлэг 

394

589

1507

 

Үндсэн шимт бодисын илчлэгийн хувь

16%

24%

61%

 
 

 

Тайлбар: 1. Хоногт авбал зохих илчлэгийн 100 хувийг авахаар тооцсон болно.

 2. Илчлэг, шимт бодисын хэрэгцээг тооцоход махыг үхрийн гуяны мах, таван цулыг хонины /уушги, зүрх, гүзээ, элэг, бөөр/, бусад махыг тахианы махаар, гурилыг улаан буудайн 1 дүгээр гурилаар, гурилан бүтээгдэхүүнийг Та-Чи ХХК-ийн мишээл талх, төрөл бүрийн будааг цагаан будаагаар, хүнсний ногоог монгол луувангаар, жимсийг улаан алимаар, буурцагт ургамлыг лаазалсан хүрэн шошоор төлөөлүүлэн авсан болно.

 3. Хүнсний бүтээгдэхүүний жишиг хэмжээ нь тухайн бүтээгдэхүүний цэвэр жин бөгөөд хүнсний бүтээгдэхүүний захиалга, ханган нийлүүлэлт хийхдээ хорогдлыг нэмж тооцож, төлөвлөнө.

 

.....оо0оо.....